Pivná štrúdľa s jablkami

Pivná štrúdľa s jablkami

By 12. apríla 2014

Toto je skôr víkendový recept i keď sa nájdu jedinci vypekajúci štrúdle po návrate z práce a týmto vzdávam rešpekt ich odhodlaniu a výdrži. Ja sa odhodlávam cez víkendy a k tým jesenným patria jablká a škorica. Abych nebyl nařčen z vykrádání, původní recept pochází odsaď (konec hlášení v českém jazyce). Zopár vecí som si však upravil a musím povedať, že to funguje :). Ak teda chcete ohúriť svojich blízkych jednoduchou štrúdľou, ktorá nie je presladená a prevonia vám celý byt, poďme na to.

Ingredients

Instructions

  1. Múku zmiešajte s nahrubo nastrúhaným maslom, štipkou soli a vlažným čiernym pivom.
  2. Vypracujte hladké cesto a dajte na polhodinku odpočívať na teplé miesto.
  3. Zvyšných 15 lyžíc piva zmiešajte s medom a do tohoto kúpeľa namočte hrozienka.
  4. Kým cesto odpočíva, nakrájajte si natenko jablká a vkladajte ich do veľkej misy s vodou a trochou citrónovej šťavy, aby nezhnedli.
    Ak máte zavárané strúhané jablká, zabudnite. Výsledný produkt by bol príliš rozmočený a presladený, predsa nechcete prísť o vašu kuchársku povesť.
  5. Keď sú jablká nakrájané, zapnite sporák na 180 °C.
  6. Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie. Odpočinuté cesto rozdeľte na dve časti a rozvaľkajte natenko, t.j. mala by presvitať pracovná doska.
  7. Potrite rozpusteným maslom a zľahka posypte strúhankou (horných cca 8cm cesta nechajte voľných).
  8. Rozložte jablká, posypte mandľami, hrozienkami, cukrom a škoricou.
  9. Zarolujte a opatrne preložte na plech.
  10. Zopakujte s druhou časťou cesta.
    Prípadné malé trhlinky nie sú problém, iba ak estetický, no zároveň by štrúdľa nemala vyzerať akoby vám z nej rodina ježkov chcela vykradnúť jablká. Predsa len, jedia aj oči.
  11. Obe štrúdle potrite žĺtkom a vložte do rúry na cca 45 minút.
    Ja zvyknem na posledných 10 minút pustiť ventilátor a úrýchliť tak proces zlatnutia, no u vás to možno bude za 40 a bez vetra. Iný kraj, iný sporák.
  12. Keď sú už všetci členovia domácnosti sústredení v kuchyni, vyberte štrúdľu a potrite ju pivom s medom, v ktorom ste marinovali hrozienka.
  13. Po chvíli môžete nakrájať, posypať cukrom a podávať.

P.S. Kúpte si kvalitné pivo. Vo fľaši vám niečo ostane a nebudete predsa piť kdejaký patok. Konieckoncov, odrazilo by sa to i na vôni cesta.

 

Pivná štrúdľa s jablkami

Print

Môj výživný blog o jedle a čomkoľvek čo uznám za vhodné. Varič je slangové označenie výrobcov pervitínu a dobré jedlo je svojím spôsobom tiež droga.


Môj blog: www.varicdaniel.sk/

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *