Perník ako z detstva
Pamätám si ešte keď som bola malé dieťa, ako nám vynikajúci babkin perník rozvoniaval po celom dome a my sme sa už nemohli dočkať kedy ho budeme môcť konečne zjesť. Vždy keď zavoniam jeho nezameniteľnú vôňu spomeniem si na to a opäť sa objaví tá detstká nedočkavosť :) Tento receptík je overený rokmi a traduje sa, že je najlepší :)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
1 pohárkryštálový cukor
1 pohár (zaliate 2 KL mletej kávy)káva
1 PLmaslo
2 ksvajce
1 pohárpráškový cukor
3 pohárehladká múka
1 balíkkypriaci prášok perníkový
2 KLškorica
Na potretie:
džem
alebo horká čokoláda roztopená s trochou maslačokoládová poleva
- Uvaríme si šálku kávy.
- V panvici cukor upálime na karamel a ten zalejeme pripravenou kávou. Túto zmes necháme vychladnúť vo vodnom kúpeli aby sa nám to rýchlejšie schladilo.
- V miske mixérom rozmiešame maslo s 2 celými vajíčkami a práškovým cukrom (miešame cca 2 minúty) pokiaľ vznikne hladká zmes.
- Do maslovej zmesi pridáme vychladnutú karamelovú kávu, kypriaci prášok do perníka, hladkú múku a opäť vymiešame.
- Hotovú zmes vylejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Zarovnáme aby nám perník rovnomerne vyrástol v rúre.
- Pečieme približne 25 minút pri teplote 180 °C.
- Po upečení ešte teplé natrieme džemom (my používame slivkový, jahodový alebo marhuľový) a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou alebo horkou čokoládou rozpustenou s trochou masla.
KOMENTÁRE K RECEPTU