Hot and sour soup je označenie vzťahujúce sa na niekoľko rôznych polievok pochádzajúcich z ázijského svetadielu. Poprvýkrát som jednu z nich ochutnal v Londýne v malinkom čínskom bistre a neskôr v rôzne kvalitných verziách v čínskych reštikách na rodnej hrude a na hrude našich českých bratov, ktoré kedysi tvorili jednu hrudu. Práve pokrivkávajúca kvalita produkcie niektorých lokálnych alchymistov ma primäla k skúmaniu receptov a pokusom o vlastnú tvorbu. Posledný pokus bol celkom vydarený a polievka spĺňala základné charakteristiky, ostrosť i kyslosť. Recept je variabilný ale niektoré veci považujem za určitý základ (sójová omáčka, zázvor, chili papričky a ryžový ocot) a odstraňujte ich iba na vlastné riziko. Je to jednoduchá vec a dajú sa samozrejme použiť i iné huby, napr. judášove ucho, shitake a podobne a v receptoch sa vyskytujú bežnejšie ako hliva, ja ju však mám rád, je zdravá a osvedčila sa mi. Taktiež sa hodia bambusové výhonky a rozhodne by som v tomto prípade nezavrhoval kvalitné tofu :) Samozrejme, že je možné obohatiť polievku mäsom, napríklad kúskom nadrobno nakrájanej bravčovej alebo hovädzej panenky. Fungovať bude i s rybami ale tu už by som volil iné koreniny charakterizujúce skôr thajskú ako čínsku kuchyňu. Ale to už je iný príbeh.
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste