Hot and sour soup je označenie vzťahujúce sa na niekoľko rôznych polievok pochádzajúcich z ázijského svetadielu. Poprvýkrát som jednu z nich ochutnal v Londýne v malinkom čínskom bistre a neskôr v rôzne kvalitných verziách v čínskych reštikách na rodnej hrude a na hrude našich českých bratov, ktoré kedysi tvorili jednu hrudu. Práve pokrivkávajúca kvalita produkcie niektorých lokálnych alchymistov ma primäla k skúmaniu receptov a pokusom o vlastnú tvorbu. Posledný pokus bol celkom vydarený a polievka spĺňala základné charakteristiky, ostrosť i kyslosť. Recept je variabilný ale niektoré veci považujem za určitý základ (sójová omáčka, zázvor, chili papričky a ryžový ocot) a odstraňujte ich iba na vlastné riziko. Je to jednoduchá vec a dajú sa samozrejme použiť i iné huby, napr. judášove ucho, shitake a podobne a v receptoch sa vyskytujú bežnejšie ako hliva, ja ju však mám rád, je zdravá a osvedčila sa mi. Taktiež sa hodia bambusové výhonky a rozhodne by som v tomto prípade nezavrhoval kvalitné tofu :) Samozrejme, že je možné obohatiť polievku mäsom, napríklad kúskom nadrobno nakrájanej bravčovej alebo hovädzej panenky. Fungovať bude i s rybami ale tu už by som volil iné koreniny charakterizujúce skôr thajskú ako čínsku kuchyňu. Ale to už je iný príbeh.
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu