Ostrokyslá polievka

Recept Ostrokyslá polievka

Pridal: Varic Daniel, 12.4.2014

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Hot and sour soup je označenie vzťahujúce sa na niekoľko rôznych polievok pochádzajúcich z ázijského svetadielu. Poprvýkrát som jednu z nich ochutnal v Londýne v malinkom čínskom bistre a neskôr v rôzne kvalitných verziách v čínskych reštikách na rodnej hrude a na hrude našich českých bratov, ktoré kedysi tvorili jednu hrudu. Práve pokrivkávajúca kvalita produkcie niektorých lokálnych alchymistov ma primäla k skúmaniu receptov a pokusom o vlastnú tvorbu. Posledný pokus bol celkom vydarený a polievka spĺňala základné charakteristiky, ostrosť i kyslosť. Recept je variabilný ale niektoré veci považujem za určitý základ (sójová omáčka, zázvor, chili papričky a ryžový ocot) a odstraňujte ich iba na vlastné riziko. Je to jednoduchá vec a dajú sa samozrejme použiť i iné huby, napr. judášove ucho, shitake a podobne a v receptoch sa vyskytujú bežnejšie ako hliva, ja ju však mám rád, je zdravá a osvedčila sa mi. Taktiež sa hodia bambusové výhonky a rozhodne by som v tomto prípade nezavrhoval kvalitné tofu :) Samozrejme, že je možné obohatiť polievku mäsom, napríklad kúskom nadrobno nakrájanej bravčovej alebo hovädzej panenky. Fungovať bude i s rybami ale tu už by som volil iné koreniny charakterizujúce skôr thajskú ako čínsku kuchyňu. Ale to už je iný príbeh.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Varic Daniel, 12.4.2014

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

SUROVINY

5 cmzázvor
1 - 3 ks (podľa pálivosti)chilli papričky
5 - 7 PL (kvalitná)tmavá sójová omáčka
3 - 4 PLryžový ocot
1 malé baleniepretlak
1 ks (kvalitný Alnatura, M&S)zeleninový bujón
3 ksmrkva
1 menší kuspór
1/2 malého kusučínska kapusta
300 - 400 ghliva ustricová
3 PLslnečnicový olej
1,3 litravoda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom najemno nakrájanú mrkvu po dobu asi piatich minút.
  2. Pridajte nastrúhaný zázvor, najemno nasekanú chili papričku a pretlak.
  3. Osmažte ďalších 5 minút, aby sa z pretlaku stratila kyslosť, eventuálne pridajte lyžicu medu.
  4. Vlejte vodu, pridajte bujón, sójovú omáčku, ryžový ocot, dobre premiešajte a povarte cca 5 minút.
  5. Pór, čínsku kapustu a hlivu nakrájajte na menšie kúsky a vložte do polievky, odstavte ju zo sporáka a tyčovým mixérom rozmixujte zeleninu i huby na malé, maximálne 0,5 cm kúsky, radšej menšie.
  6. Vráťte na oheň, priveďte k varu a ochutnajte.
  7. Podľa potreby pridajte sójovku, ocot, prípadne chili papričku. Ak sa vám zdá málo hustá, zahustite kukuričným škrobom.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť