Lupačka alebo Makovka

Recept Lupačka alebo Makovka

Pridal: Varic Daniel, 24.4.2014

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Napriek opakovaným pokusom vymaniť sa zo vzťahu s bielou múkou a cukrom to zatiaľ vždy dopadlo osobným zlyhaním. Obvykle neodolám vôni čerstvo upečeného chleba alebo zožeriem Ritterku skôr, ako stihnete vyhláskovať cukrovka. A to ani nebola moja (myslím tá čokoláda). Pritom viem, že gliadín mi práve neprospieva a rafinovaný cukor je vo svojej podstate jed. Zvyk a návyk je však železná, chrumkavá a sladučká košeľa, z ktorej sa ťažko vyzlieka. Tož som si poplakal nad klávesnicou a teraz k veci. Keď už sa rozhodnete zhrešiť, odporúčam to robiť čo možno najstriedmejšie a pri tej príležitosti je dobrou variantou upiecť si niečo doma. Domáci kváskový chlieb s bryndzou je predsa len zdravší ako plne syntetická bagetka z pumpy, zapíjaná hnedým nápojom, známym pre svoje liečivé účinky, za ktoré vďačí najmä glukózovo – fruktózovému sirupu a kyseline fosforečnej (koniec reklamnej vsuvky). Lupačka alebo česky povedané Makovka vám spríjemní víkendové ráno. Okrem toho, že neobsahuje rôzne zlepšujúce prípravky, pri jej príprave máte možnosť vstať od monitoru, precvičiť si prsty a predísť syndrómu karpálneho tunela. Prípadne meditovať o ťažkom údele človeka západnej civilizácie, ktorý nevie, čo od dobroty jesť a ešte o tom aj bloguje. Z uvedených surovín upečiete 6 menších lupačiek.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Varic Daniel, 24.4.2014

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

250 ghladká múka
110 ml (vlažné)mlieko
25 gsadlo
20 gcukor
15 gdroždie
3 gsoľ
1 ksvajce
1 KLmak

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Vajce rozmiešajte, polovicu vlejte do misy a polovicu si odložte na potieranie.
  2. Prilejte mlieko a pridajte ostatné suroviny.
  3. Vymieste hladké cesto, potrvá to približne 10 minút.
  4. Prikryte utierkou a nechajte 45 minút odpočívať.
  5. Následne vyvaľkajte asi pol centimetra hrubý kruh a kolieskom na pizzu alebo nožom rozdeľte na 6 trojuholníkov.
  6. Zviňte cesto od kraja ku špicu, vytvarujte podkovičky, uložte na plech a mierne pritlačte, aby sa makovky počas pečenia neotvárali.
  7. Prikryte utierkou a nechajte odpočinúť ďalších 45 minút.
  8. Potrite vajíčkom, posypete makom a vložte do sporáka rozohriateho na cca 170 °C.
  9. Pečte maximálne 20 minút.
Podávajte s maslom, marhuľovým džemom s voňavou kávou či mliekom. Alebo kávou s mliekom.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť