Karfiolové kolieska

Recept Karfiolové kolieska

Pridal: Varic Daniel, 12.4.2014

Kategorie:

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ako som avizoval minule, nasledujúci recept je vhodný pre vegetariánov a hlavnú úlohu v ňom hrá karfiol. V slovenskej Wikipédii sa o ňom mnoho nedozviete, treba nazrieť do inojazyčných verzií alebo počkať do leta a na trhu sa porozprávať s babičkami. Karfiol ako potravinu poprvýkrát zmieňuje už François Pierre La Varenne vo svojom diele Le Cuisinier françois (1651), jednom zo základných textov modernej francúzskej kuchyne a s veľkou pravdepodobnosťou si na ňom (na karfiole) pochutnával už Kráľ Slnko. Najrozšírenejším farebným variantom je biely, no pestuje sa i oranžový, zelený i fialový. Má nízku kalorickú hodnotu a súčasne obsahuje pomerne široké spektrum vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok a aminokyselín. Práve preto je priam predurčený pre rôzne dietetické účely. Obvykle sa konzumujú iba jednotlivé ružičky, i keď môj malý škrečík tvrdí, že aj listy sú úplne v pohode a rozhodne ich odporúča. Naposledy som sa odchýlil od vyprážanej klasiky a urobil jednoduché pečené placky. Ja som ich jedol s rajčinovo-hubovou omáčkou, no s odstupom času si myslím, že najlepšie by ich doplnila kyslá smotana s bylinkami alebo cibuľkou. Ak teda máte doma zvyšný karfiol, pustite sa do toho:

FOTKA OD VÁS

Pridal: Varic Daniel, 12.4.2014

Kategorie:

SUROVINY

1 veľký kuskarfiol
4 ks (žĺtky a bielky zvlášť) vajce
3 - 4 PLhladká múka
3 - 4 PLstrúhanka
1 - 2 PLsójová omáčka
soľ
mleté čierne korenie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Karfiol rozdeľte na jednotlivé ružičky (stačí väčšie, budú sa strúhať) a vhoďte do vriacej vody na max. 5 minút.
  2. Zapnite sporák na 250 °C.
  3. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a žĺtka zmiešajte so sójovou omáčkou, soľou a mletým čiernym korením.
  4. Karfiol sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  5. Nastrúhajte ružičky na hrubom strúhadle a zmiešajte všetky suroviny.
  6. Plech vyložte papierom na pečenie a zľahka ho potrite olejom. Na papier naložte zmes a vytvarujte kolieska alebo iné geometrické útvary (max. 1 cm hrubé).
  7. Vložte do rozohriateho sporáka a pečte cca 20 minút, kým majú placky zlatú farbu.
  8. Doplňte už spomínanou kyslou smotanou s bylinkami, či jarnou cibuľkou a voilá.
  9. Myslím, že aj Kráľ Slnko by si hryzol.
P.S. Ak patríte medzi zarytých odporcov konzumácie karfiolu, dajú sa na ňom aspoň vysvetľovať fraktály ale to už je iný príbeh.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť