NajRecept.sk Zdravé recepty Hubové cheese burgers
Hubové cheese burgers
Recept Hubové cheese burgers
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
human-brute    ·   9.4.2014

Hubové cheese burgers

Starovekí Gréci verili, že huby dodávajú silu bojovníkom v bitke. Rimania zase považovali huby za dar, ktorý podávali len pri výnimočných a slávnostných príležitostiach. Dnes im málokto prikladá nejakú zvláštnu dôležitosť , a ja verím, že je čas to zmeniť! Huby sú skvelým zdrojom minerálov a draslíku ( pomáha znížiť vysoký krvný tlak). V jednej porcií šampiňónov získame 20-40% dennej dávky medi ( má kardiopreventívne vlastnosti). Sú bohatým zdrojom riboflavínu (B2), vitamínu B5, niacínu (B3) a selénu. Tak isto treba spomenúť zinok, ktorý ovplyvňuje imunitný systém a tým chráni proti prechladnutiu. Vedecké štúdie dokazujú, že extrakt z bielych húb môže znížiť bunkové bujnenie a zmenšiť veľkosť tumoru. Huby obsahujú nielen málo kalórií ale aj esenciálne aminokyseliny, probiotickú schopnosť, či zložky ako chitín, železo, zinok a vlákninu. Burger v akejkoľvek podobe som ešte v živote nejedla. Som šťastná že to už mám za sebou, a práve v raw podobe. Toto sú presne tie chvíle, keď si poviete, že život stojí zato!

Suroviny

Marinované huby:

4 veľké kusy (alebo huby portobello)
hlavy šmpiňónov
1 a 1/2 L
olivový olej
1 L
tamari
1 L
bazalka

Slnečnicový syr:

1 a 3/4 šálky
namočené slnečnicové semienka
1/3 šálky
lahôdkové droždie
z 1/2 ks
citrónová šťava
2 strúčiky
cesnak
1/2 - 2 L
tamari
soľ
provensálske bylinky

Náplň:

cherry paradajky
čerstvý rozmarín
šalátová uhorka
ľadový šalát
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Marinujeme huby: ingrediencie na marinádu poriadne zmiešame pidáme trošku vody a huby zalejeme.
  2. Necháme marinovať asi 2-5 hodín.
  3. Sušíme pri 40-45°C po dobu asi 3 hodín, až kým zmäknú, stmavia sa a začnú nádherne voňať.
  4. Slnečnicový syr: Všetky ingrediencie zmixujeme do hladka aby bola zmes hustá, ale dala sa rozotierať. Ochutnáme, v prípade potreby dochutíme a necháme odležať pár hodín v miske.
  5. Keď je všetko pripravené do klobúčikov nanesieme vrstvu syru a zeleniny podľa chuti.

Užívame a nevieme sa dojesť!

Poznámka: Zostane nám veľa syra, pokojne ho nechajte niekoľko dní "dozrieť" a uložte do chladničky. Tip: Určite vyskúšajte do burgerov pridať čerstvú pažítku či petržlenovú vňať - NEŠETRITE! Božské sú aj pikantné variácie, skúste napríklad do pomazánky primiešať nasekané chilly. Chrumkavé semienka v burgeroh určite oceníte. Je to gastronomický skvost!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár