Taliansky pórový koláč

Pridal: Spinava kuchyna je s, 22.3.2014
Kategorie:
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Recept je z knihy The Italian Cookery Course. Pre tento slaný koláč je špecifické chrumkavé cesto, do ktorého ide biele víno. V pôvodnom recepte je náplň zložená z čiernych olív, hrozienok, póru a jarnej cibuľky. Keďže som bohužiaľ nekúpila jarnú cibuľku a sušené hrozienka nemám rada, tak som si náplň trošku upravila (možno vylepšila :)).
FOTKA OD VÁS
Pridal: Spinava kuchyna je s, 22.3.2014
Kategorie:
SUROVINY
Cesto frolla rustica:
250 ghladká pšeničná múka
3 PLolivový olej
100 mlbiele víno
1/2 KLsoľ
Náplň:
1 veľký kus 400 gpór
60 gčierne olivy bez kôstky
hrsť (nasekané)vlašské orechy
2 PL (nastrúhaný)parmezán
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
50 mlvoda
- Najprv si pripravíme cesto, ktoré musí v chladničke odpočívať aspoň 20 minút. Zmiešame všetky potrebné ingrediencie a vypracujeme hladké cesto (ak je potrebné pridáme víno). Odložíme do chladu.
- Na panvicu si dáme olivový olej, pridáme na kolieska nakrájaný pór, osolíme a opepríme ho a restujeme asi 10 minút.
- Pridáme vodu a varíme na miernom plameni kým sa všetka voda nevyparí.
- Následne pridáme nakrájané olivy a orechy, dobre premiešame a odstavíme.
- Do zmesi primiešame parmezán. Ochutnáme a ak je potrebné dosolíme či okoreníme.
- Necháme úplne vychladnúť.
- 1/3 cesta vyvaľkáme na tenký plát, položíme naň formu hore dnom a orežeme (toto cesto bude slúžiť na zakrytie). Odložíme nabok.
- Zvyšok cesta vyvaľkáme tak, aby okraje prečnievali cez formu asi 1 cm.
- Formu vymažeme olivovým olejom, vystelieme cestom a dno poprepichujeme vidličkou. Naplníme vychladnutou zmesou a tú prikryjeme cestom, ktoré sme si vyvaľkali na začiatku.
- Prečnievajúce okraje cesta ohneme smerom dovnútra a koláč dobre utesníme. Na vrchu spravíme tri zárezy pre unikajúcu paru.
- Pečieme pri 180°C cca 30 - 40 minút kým povrch zozlatne.
KOMENTÁRE K RECEPTU