NajRecept.sk Dezerty Takmer talianske Tiramisu
Takmer talianske Tiramisu
Recept Takmer talianske Tiramisu
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   16.3.2014

Takmer talianske Tiramisu

Talianske tiramisu - to pravé by malo obsahovať surové vajíčka, avšak pri hrozbe nákazy salmonelózou som sa odhodlala ich nepoužiť, teda nie v surovom stave ale tepelne upravenom tak aby tomuto zákernému ,,bacilovi" predišli všetci jedáci Tiramisu. Preto je to takmer pravá verzia tejto talianskej dezertovej pochúťky. Pochválili ho všetci a zmizlo mihnutím oka, čo mohlo byť tiež pravdepodobne spôsobené pridaním množstva likéru. Veď predsa, tiramisu sa neje každý deň a tiež ani likér nepijeme ako vodu :-) Želám vám nech sa vydarí a hlavne chutí všetkým, pre ktorých ho pripravíte. Odporúčam pre lepšie držanie a porcovanie dezertu uložiť dve vrstvy piškót, krém a opäť dve vrstvy piškót. Prípadne dať menej krému a uložiť tri vrstvy. Mne sa prvé dve porcie takmer rozsypali, takže pri ďalšej príprave určite uložím viac piškót :-)

Suroviny
250 g
piškóty Savoiardi
2 dcl
likér Amaretto
3 KL
mletá káva
500 g
mascarpone
4 ks
vajce
200 g
kryštálový cukor
3 PL
holandské kakao
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Uvaríme si silnú kávu z 1,5 dl vody, ktorú zmiešame s amarettom. Prelejeme do misky, v ktorej budeme máčať piškóty a necháme vychladnúť.
  2. Vajíčka rozbijeme do kovovej misky a položíme do vodného kúpeľa. Pridáme kryštálový cukor a za stáleho miešania necháme vajíčka na miernom ohni prejsť teplom Dávajte však pozor aby vám vajíčka ,,neprihárali" - v tom prípade ešte znížte teplotu. Miešajte nad parou približne 10 - 15 minút kým vznikne hmota pripomíjajúca redší puding. Potom odložte na bok a nechajte vychladnúť.
  3. Mascarpone jemne premiešame s vychladnutou vajíčkovou zmesou - naozaj stačí trošku len aby sa hmoty spojili do jemného krému, pretože mascarpone má vlastnosť po prešľahaní roztiecť sa.
  4. Piškóty namočíme z oboch strán do kávovej polevy a uložíme do misy na dve vrstvy. Ja som použila klasickú zapekaciu (jansku) misu.
  5. Na vrstvu piškót rozotrieme polovicu krému a na krém opäť uložíme dve vrstvy namočených piškót. Končíme vrstvou krému.
  6. Nakoniec to celé cez sitko  posypeme holanským kakaom.
  7. Uložíme na noc do chladničky aby dezert stuhol (táto časť chce veľa zaprenia!)
  8. Nech sa vám receptík vydarí a chutí ;-)  Fotky môžete poslať na najrecept@najrecept.sk :-)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár