Takmer talianske Tiramisu

Takmer talianske Tiramisu

By 16. marca 2014

Talianske tiramisu - to pravé by malo obsahovať surové vajíčka, avšak pri hrozbe nákazy salmonelózou som sa odhodlala ich nepoužiť, teda nie v surovom stave ale tepelne upravenom tak aby tomuto zákernému ,,bacilovi" predišli všetci jedáci Tiramisu. Preto je to takmer pravá verzia tejto talianskej dezertovej pochúťky.

Pochválili ho všetci a zmizlo mihnutím oka, čo mohlo byť tiež pravdepodobne spôsobené pridaním množstva likéru. Veď predsa, tiramisu sa neje každý deň a tiež ani likér nepijeme ako vodu 🙂 Želám vám nech sa vydarí a hlavne chutí všetkým, pre ktorých ho pripravíte.

Odporúčam pre lepšie držanie a porcovanie dezertu uložiť dve vrstvy piškót, krém a opäť dve vrstvy piškót. Prípadne dať menej krému a uložiť tri vrstvy. Mne sa prvé dve porcie takmer rozsypali, takže pri ďalšej príprave určite uložím viac piškót 🙂

 

Ingredients

Instructions

  1. Uvaríme si silnú kávu z 1,5 dl vody, ktorú zmiešame s amarettom. Prelejeme do misky, v ktorej budeme máčať piškóty a necháme vychladnúť.

    Takmer talianske Tiramisu

  2. Vajíčka rozbijeme do kovovej misky a položíme do vodného kúpeľa. Pridáme kryštálový cukor a za stáleho miešania necháme vajíčka na miernom ohni prejsť teplom Dávajte však pozor aby vám vajíčka ,,neprihárali" - v tom prípade ešte znížte teplotu. Miešajte nad parou približne 10 - 15 minút kým vznikne hmota pripomíjajúca redší puding. Potom odložte na bok a nechajte vychladnúť.

    Takmer talianske Tiramisu

  3. Mascarpone jemne premiešame s vychladnutou vajíčkovou zmesou - naozaj stačí trošku len aby sa hmoty spojili do jemného krému, pretože mascarpone má vlastnosť po prešľahaní roztiecť sa.

    Takmer talianske Tiramisu

  4. Piškóty namočíme z oboch strán do kávovej polevy a uložíme do misy na dve vrstvy. Ja som použila klasickú zapekaciu (jansku) misu.

    Takmer talianske Tiramisu
    Takmer talianske Tiramisu

  5. Na vrstvu piškót rozotrieme polovicu krému a na krém opäť uložíme dve vrstvy namočených piškót. Končíme vrstvou krému.
  6. Nakoniec to celé cez sitko  posypeme holanským kakaom.

    Takmer talianske Tiramisu

  7. Uložíme na noc do chladničky aby dezert stuhol (táto časť chce veľa zaprenia!)
  8. Nech sa vám receptík vydarí a chutí 😉  Fotky môžete poslať na najrecept@najrecept.sk 🙂

    Takmer talianske Tiramisu

Print

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *