Špaldové chlebové bochníčky

Pridal: Spinava kuchyna je s, 22.3.2014
Kategorie: Pečivo
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Ak ste v pečení domáceho pečiva noví a bojíte sa tvarovania alebo ak vás už omrzel klasický tvar chleba či čakáte návštevu a chcete ich originálne pohostiť skúste upiecť tieto malé chlebové bochníčky, ktorých prípravu zvládne aj začiatočník.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Spinava kuchyna je s, 22.3.2014
Kategorie: Pečivo
SUROVINY
300 gcelozrnná špaldová múka
1 KLsoľ
3/4 KLsušené droždie
1 hrnčekvlažná voda
hrsťtekvicové semienka
hrsťľanové semienka
2 KLrasca
na vymastenie formičiekolivový olej
na vysypanie formičiekpšeničné otruby
- V jednej miske si zmiešame múku a soľ.
- V druhej (väčšej) zmiešame vodu s droždím a k mokrým ingredienciám pridáme múku so soľou.
- Premiešame vareškou a keď sa nám všetko spojí rukou vymiesime cesto. Cesto bude trochu lepivé, ale tak to má byť.
- Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
- Po 10 minútach premiesime a opäť prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 10 minút. Tento krok zopakujeme ešte dvakrát.
- Pri poslednom miesení zapracujeme do cesta semienka. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
- Po hodine cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 rovnakým častí a dáme do vymazaných a otrubami vysypaných formičiek. Ak nemáte zapekacie misky môžete použiť plech na muffiny.
- Prikryjeme a necháme kysnúť ďalších 45 minút. Po vykysnutí na povrchu urobíme zárezy.
- Rúru si vyhrejeme (aj s plechom na spodku) na 220 °C, bochníčky vložíme do rúry, na plech nalejeme pohár vody a pečieme ich cca 20 - 30 minút.
- Po upečení ich vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
KOMENTÁRE K RECEPTU