Mäsové guľky v kokosovo – hubovej omáčke
Dnes prichádzam s jedným z tých serióznejších receptov. Síce opäť na mleté hovädzie, no teraz vo forme roztomilých guliek. Nemusíte sa však vôbec obávať, príprava nie je zložitá, veď viete, že by sa mi s tým nechcelo priveľmi babrať. Koniec koncov, hlas žalúdka sa musí uprednostniť pred čímkoľvek ostatným, najmä estetickosťou pokrmu a tak nebudete ušetrení od ďalších nevzhľadných fotiek. Čo už, foodstylista zo mňa zrejme nikdy nebude.
Malým podnetom k vytvoreniu týchto guliek mi boli známe švédske mäsové guľky, ktoré bežne dostanete kúpiť v Ikey. Akurát som tak dumala, čím nahradiť smotanu, pretože po tej mi býva niekedy ťažko od žalúdka. Kokosový krém sa mi zdal dobrou myšlienkou, nuž som vyskúšala a nebol to krok vedľa, takže odporúčam.
Ingredients
- mleté hovädzie mäso - 125 g
- arašidový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- sladká mletá paprika
- petržlenová vňať
- kokosové mlieko - alebo kokosový krém
- sušené hríby
Instructions
- Mleté mäso zmiešame so soľou, korením, paprikou a petržlenovou vňaťou. Kto má rád, môže vylepšiť o cibuľku, mne sa nechcelo krájať.
- Následne rukami formujeme malé guľôčky a na kvapke rozpáleného oleja sprudka osmažíme. Môžeme to pokojne robiť na suchej panvici, ale ja som chcela, aby mäso dostalo z arašidového oleja trochu tej exotiky.
- Guľky pootáčame zo všetkých strán a keď dostanú farbu, zalejeme ich kokosovým krémom. Použila som krém z Tesca, kúpený ako inak, pri jednej z akcií a až teraz sa mu konečne dostalo cti naplniť obsah mojej panvice.
- Potom pridáme za hrsť sušených dubákov, ktoré sme predtým zaliali vriacou vodou.
- Znížime plameň a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Omáčku treba priebežne kontrolovať, ak by sa príliš odparila, ešte zriedime krémom/mliekom, prípadne len trochou vody. Zredukujeme ju na preferovanú hustotu a potom už len podávame.
Pridaj komentár