Fotorecept: Marmeládové taštičky z lístkového cesta
Pridané: 28.4.2014
Je nedeľa a k tej patrí neodlučiteľne niečo sladké. Teraz sme však nemali chuť na vypekanie ani na koláče ale skôr niečo jednoduché a rýchle. Upiekli sme si teda taštičky z lístkového cesta plnené džemom. Sú skvelé a ich prípravu hravo zvládnete i cez týždeň, keď budete premýšľať čím nabaliť deti do školy na desiatu alebo si budete chcieť pochutnať na domácom sladkom pečive na raňajky. Mimochodom chuťovo i vzhľadovo (i keď sú trošku menšie) mi pripomínajú tie, ktoré sa dajú kúpiť v obchode - avšak s jedným rozdielom -> sú oveľa lepšie, pretože si ich pripravíte sami a keď použijete domáci džem, sú nenapodobiteľné obchodom :) Ako plnku môžete použiť nielen džem ale tiež ovocie, tvaroh alebo čokoládu - všetko podľa vašej chuti. Dúfam, že vám taštičky budú chutiť a ak sa ich rozhodnete upiecť, s radosťou uvítam fotografie ako sa vám vydarili :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Focaccia - rustikálny chlieb
Pridané: 21.2.2015
Chlieb je základ. Ľudia ho pripravovali ešte pred tým než vynašli trúbu. Piekli ho na ohništi, na veľkom kameni, ako placku, ktorú zasypali popolom. V latinštine sa toto ohnisko nazýva panis focacius - latinsky focus znamená pec alebo ohnisko. Tak vznikol dnešný názov pre kysnutú chlebovú placku - Focacciu. Hlavnou oblasťou pre focacciu je Liguria s hlavným mestom Janovom. Sú oblasti kde sa jej hovorí pizza genovese. V iných oblastiach Talianska narazíte na iné názvy ako - crescentina, schiacciata. Tiež tam bude mať iné príchute, bude vypadať inak, no proste všade si ju prisposobili po svojom. Cesto by malo byť vláčne, kompaktné. Kľudne ho robte pomocou kuchynského robota. Na čom záleží asi najviac je aby ste použili dobrú múku. Ja som si teraz priviezla z Talianska špeciálnu na focacciu a rozdiel poznať. A tiež dobrý olej. Ale hlavne pečte s láskou a výsledok vás prekvapí :) Inak pred tým som piekla z našej obyčajnej hladkej a bolo to dobré tiež. V Taliansku mali múku na každý typ pečenia - koláče, chleby, cestoviny a pod. Nám musí stačiť hladká - polohrubá a hrubá.
ZOBRAZIŤ RECEPT