Fotorecept: Svieži koláč z čerstvých ríbezlí
Inšpirovala som sa receptom z časopisu-Život (2004)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
300 ghladká múka
1 balenieprášok do pečiva
60 gmaslo
6 ksvajcia
150 g kryštálový cukor
2 ksvanilkový cukor
250 mlsmotana na šľahanie
700 g čerstvé ríbezle
200 g práškový cukor
- Žĺtky, maslo, krupicový cukor a 1 vanilínový cukor vyšlaháme do penista.
- Primiešame smotanu.
- A postupne múku, rozmiešanú s kypriacim práškom.
- Cesto dáme na hlbší plech ( ja som dávala s rozmerom 36x26 cm ale môže byť aj menší, potom aj sneh na koláči bude hrubšia vrstva, lebo mne sa vidí toho snehu málo) vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. (Elektrická rúra: 180°C Teplovzdušná rúra: 170 °C Plynová rúra: 3 stupeň)
- Ríbezle zbavíme stopiek (pomocou vidličky)
- Premyjeme ríbezle vodou a necháme odkvapkať.
- Lyžicu práškového cukru dáme bokom, zvyšok zmiešame s ríbezľami a necháme ich asi 10 minút odležať.
- Po upečení dáme cesto na vlhkú utierku a stiahneme opatrne papier a plát cesta preložíme späť na plech.
- Medzitým vyšlaháme dotuha bielky s druhým vanillínovým cukrom.
- Na ešte vlažné upečené cesto, rozložíme ríbezle aj so šťavou.
- A na vrch nanesieme ušľahaný tuhý sneh, ktorý pocukrujeme lyžicou práškového cukru.
- Koláč opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 5-10 minút, kým sneh začne hnednúť.
KOMENTÁRE K RECEPTU