Fotorecept| Maková delikatesa

Fotorecept| Maková delikatesa

Pridal: Recepty s Anabelou, 24.3.2014

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Krehké cesto, a extrémne veľa maku. To je ono. Uveríte múdrosti našich predkov, že po maku sa vynikajúco spí a ešte lepšie sníva. Obalia sa všetky Vaše nervy a zmysly. Proste delikatesa pre duševnú a telesnú pohodu. Omamné účinky maku sú známe už od doby antiky, veď kvet maku bol zasvätený gréckemu bohu spánku, Hypnovi. Kto chce teda z maku vymámiť všetky tajomné sily, môže sa o to pokúsiť s touto makovou delikatesou, pretože ja Vám poviem, ako na to :-)

FOTKA OD VÁS

Pridal: Recepty s Anabelou, 24.3.2014

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

Cesto:

250 ghladká mäka
2 PLpráškový cukor
170 gmaslo
1 ksvajce

Maková plnka:

200 gmak
1 hrnčekpráškový cukor
1/2 hrnčekamlieko
višne
1/2 hrnčekavišňová šťava
nasekanémandle
citrón
2 ksvajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Cesto
  1. Osiatu múku zmiešame s cukrom a pridáme plátky masla.
  2. Pridáme vajíčko, ručne vypracujeme cesto. Pokiaľ náhodou nám cesto nedrží, pridáme lyžičku-dve mlieka. Súdržnosť cesta závisí na kvalite múky.
  3. Hotové cesto zvrchu pomúčime a necháme aspoň 30 minút v chlade odpočívať. Ja dám najprv na 15 minút do mrazničky. Ale kto chce, môže si kúpiť aj cesto hotové, v dnešnej dobe sa dá kúpiť hádam úplne všetko. Okrem lásky a zdravia samozrejme, tú len tak niekde v obchode nenájdete. Ideme na náplň.
Maková plnka
  1. Mak sa dá použiť mletý či nemletý. Ja však vždy ocením radšej čerstvo mletý. Mak vysypeme do väčšieho hrnca, zalejeme mliekom a vodou z višní, vody musí byť ale len toľko, aby sa mak navlhčil, ale aby nebol úplne tekutý.
  2. Privedieme k varu a odstavíme. Necháme odpočinúť, zatiaľ sa mak nasaje mlieka a náplň získa hustejšiu konzistenciu.
  3. Do teplej makovej náplne pridáme nahrubo nasekané mandle, nastrúhame citrónovú kôru a pridáme aj jeho šťavu.
  4. Keď trochu náplň vychladne, pridáme vajíčko, a ako posledné "zabalíme" višne.
Nachystáme si kruhovú formu. Ak použijeme papier na pečenie, je to absolútne bez práce a koláč sa tak bude lepšie vyberať z formy. Vyberieme si z chladničky maslové cesto a rozdelíme ho na tri časti:  
  1. Z prvej časti spravíme spodný kruh, pekne prstami mačkáme po celom obvode.
  2. Z druhej časti mačkáme steny, a tretiu zatiaľ dáme stranou.
  3. Makovú náplň nalejeme na koláčové cesto a rozhrnieme do všetkých strán. Okraje cesta zarovnáme po výšku makovej plnky.
  4. A už nám chýba iba dokončenie vrchnej vrstvy. Táto časť ma baví najviac, pretože týmto krokom môžeme spraviť zakaždým iný koláč, a vyzerá to tak slávnostne :-)
  5. Pečieme v pred-ohriatej rúre približne 45 minút, ja som dala na 180°C. A už len kontrolujeme ...

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť