Fotorecept| Maková delikatesa

Pridal: Recepty s Anabelou, 24.3.2014
Kategorie: Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Krehké cesto, a extrémne veľa maku. To je ono. Uveríte múdrosti našich predkov, že po maku sa vynikajúco spí a ešte lepšie sníva. Obalia sa všetky Vaše nervy a zmysly. Proste delikatesa pre duševnú a telesnú pohodu. Omamné účinky maku sú známe už od doby antiky, veď kvet maku bol zasvätený gréckemu bohu spánku, Hypnovi. Kto chce teda z maku vymámiť všetky tajomné sily, môže sa o to pokúsiť s touto makovou delikatesou, pretože ja Vám poviem, ako na to :-)
FOTKA OD VÁS
Pridal: Recepty s Anabelou, 24.3.2014
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Cesto:
250 ghladká mäka
2 PLpráškový cukor
170 gmaslo
1 ksvajce
Maková plnka:
200 gmak
1 hrnčekpráškový cukor
1/2 hrnčekamlieko
višne
1/2 hrnčekavišňová šťava
nasekanémandle
citrón
2 ksvajce
Cesto
- Osiatu múku zmiešame s cukrom a pridáme plátky masla.
- Pridáme vajíčko, ručne vypracujeme cesto. Pokiaľ náhodou nám cesto nedrží, pridáme lyžičku-dve mlieka. Súdržnosť cesta závisí na kvalite múky.
- Mak sa dá použiť mletý či nemletý. Ja však vždy ocením radšej čerstvo mletý. Mak vysypeme do väčšieho hrnca, zalejeme mliekom a vodou z višní, vody musí byť ale len toľko, aby sa mak navlhčil, ale aby nebol úplne tekutý.
- Privedieme k varu a odstavíme. Necháme odpočinúť, zatiaľ sa mak nasaje mlieka a náplň získa hustejšiu konzistenciu.
- Do teplej makovej náplne pridáme nahrubo nasekané mandle, nastrúhame citrónovú kôru a pridáme aj jeho šťavu.
- Z prvej časti spravíme spodný kruh, pekne prstami mačkáme po celom obvode.
- Z druhej časti mačkáme steny, a tretiu zatiaľ dáme stranou.
- Makovú náplň nalejeme na koláčové cesto a rozhrnieme do všetkých strán. Okraje cesta zarovnáme po výšku makovej plnky.
- Pečieme v pred-ohriatej rúre približne 45 minút, ja som dala na 180°C. A už len kontrolujeme ...
KOMENTÁRE K RECEPTU