Zebra cheesecake
Prišla nedeľa a mali sme ako každý týždeň chuť na nejaký koláčik. Priateľ zrazu vyhlásil - ,,dal by som si niečo tvarohové, čo tak cheesecake Kati?" A tak ma chytilo premýšľanie a googlenie, pretože ten klasický sme už mali toľko krát, že ma omrzelo ho pripravovať dookola :-) Trošku fantázie a bol na svete - Zebra cheesecake, v ktorom sa spojila klasická chuť s kakaovou. Odporúčam vyskúšať, je vynikajúci a za 2 hodiny bolo po ňom. Hodí sa ako koláč ku káve, či ako torta :-)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
600 gtvaroh jemný
300 gpochúťková smotana
150 gpráškový cukor
z 1 kusucitrónová kôra
2 KLvanilková aróma
2 PLhladká múka
4 PLkakao
140 gpiškóty
70 gmaslo
2 ksvajce
- Rozdrvíme si v mixéri piškóty najemno, avšak nie na úplný prach.
- Maslo roztopíme a prilejeme do piškót. Rukou dobre premiešame aby nám vznikla hmota.
- Piškótovú zmes rovnomerne utlačíme do okrúhlej formy aj po okrajoch. Ako pomôcku použite polievkovú lyžicu.
- Do vyššej misky vložíme tvaroh, smotanu, cukor, vajcia, citrónovú kôru, vanilkovú arómu a múku a pomocou mixéra spracujeme na hladký krém.
- Odlejeme polovicu tvarohového krému, do ktorého zapracujeme kakao.
- Aby sme dosiahli zebrový efekt na piškótový korpus postupne po dvoch polievkových lyžiciach vrstvíme krém - najskôr dve lyžice bieleho krému, naň dve lyžice kakaového krému až kým spotrebujeme všetok krém.
- Nakoniec aby sa krém usadil 2 krát pobúchame formou o pracovnú dosku. Nie veľmi, aby sa krém navzájom nezmiešal.
- Formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme 35 - 40 minút, kým okraje chytia zlatú farbu. Dávajte však pozor aby ste cheesecake veľmi nevysušili a nepopraskal. Ak sa Vám bude stred triasť ako želatína, nevadí to, pri chladnutí stuhne.
- Koláč vyberte a nechajte 20 minút vychladnúť. Následne ho vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie však na noc (ak vydržíte odolať :-) )
- A teraz hor sa do krájania a podávania :-) Do scheescakovania
KOMENTÁRE K RECEPTU