Zasnežené čokoládové sušienky s kardamónom

Pridal: Spinava kuchyna je s, 23.2.2014
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Kardamón (alebo aj kardamóm) sú plody vysokého kra rastúceho prirodzene v tropických dažďových lesoch na svahoch Západného Ghátu v južnej Indii. Toto korenie s výraznou, ale mäkkou, ovocnou a prenikavou vôňou vylepší chuť sladkých aj slaných jedál. Ak kupujete kardamón kupujte celé plody, pretože mletý rýchlo stráca aromatické vlastnosti. Tento recept som našla v novom online magazíne Cinnamon magazín. Hoci nepoužívam práškový cukor, po objavení tohto lákavého receptu som ho utekala kúpiť a nemohla som sa dočkať kedy sa do pečenia zasnežených sušienok pustím.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Spinava kuchyna je s, 23.2.2014
SUROVINY
100 ghorká čokoláda
60 g (zmäknuté)maslo
120 gtrstinový cukor
1 ksvajce
1/2 KLvanilkový cukor
1/2 KL (kardamón rozlúsknite a v jeho vnútri nájdete čierne semená, vyberte ich a roztlčte v mažiari, šupky vyhoďte)mletý kardamón
60 ghladká špaldová múka
60 gcelozrnná špaldová múka
3 PLkakao
1 KLprášok do pečiva
1/2 KLsoľ
30 mlmlieko
Na obaľovanie:
trstinový cukor
práškový cukor
- Najskôr si rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Medzitým si maslo vyšľaháme s trstinovým cukrom, potom pridáme vajce, vanilkový cukor a mletý kardamón a opäť šľaháme.
- Následne pridáme rozpustenú čokoládu.
- V druhej miske zmiešajte kakao s múkou, práškom do pečiva, prilejte mlieko a túto zmes pridajte k mokrej zmesi. Všetko spolu premiešajte vareškou.
- Zmes prikryte a odložte do chladničky najmenej na 2 hodiny.
- Po odležaní cesta v chladničke tvarujte guličky (vo veľkosti vlašského orecha) a obaľujte ich najprv v trstinovom (resp. kryštálovom) a následne v práškovom cukre.
- Klaďte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými guličkami nechávajte väčšie vzdialenosti, pretože počas pečenia trošku spľasnú a roztečú sa.
- Pečte v rúre vyhriatej na 175°C presne 15 minút kým nepopraskajú.
- Následne ich vyberte na mriežku a nechajte ich úplne vychladnúť.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Mali by vydržať cca 2 - 3 týždne, ale neverím tomu lebo sú božské!
KOMENTÁRE K RECEPTU