Amarant je rastlinou, ktorá pochádza z Južnej Ameriky a u nás známa ako láskavec. Túto rastlinu už poznali Inkovia, Aztéci a Mayovia, ktorí ju nazývali "svätým zrnom" a bola ich základnou potravinou používanou pri rituálnych obradoch. U nás je amarant známy hlavne v podobe amarantovej múky, ktorú najviac poznajú ľudia intolerantní na lepok. Múka neobsahuje žiaden lepok, preto je vhodná najmä pre celiatikov či ľudí, ktorí dbajú o svoje zdravie a snažia sa vylúčiť klasickú múku. Pre ľudí, ktorí celiakiou netrpia má význam nahrádzať klasickú múku amarantovou múkoou, najmä z dôvodu vysokých nutričných hodnôt. Zrná amarantu obsahujú vitamíny B2, B1 a C (v 100 g sa nachádza 3 až 4 mg). Taktiež významným obsahom je i vitamín E a antioxidačné vitamíny. Múka je vhodná tiež i pre športovcov, ľudí s ťažkou pracovnou záťažou, vegetariánov i vegánov. Pokiaľ spojíte amarantovú múku s ryžou či pšenicou, dostanete zmes zodpovedajúcu proteínu, ktorý obsahuje vaječný bielok. Taktiež je amarentová múka vhodná pre pacientov trpiacich cukrovkou, obézni a dodržiavajúcich diabetickú diétu. Múka obsahuje zložené cukry - škrob amylepektín a tiež má dobrý glikemický index. Amarantovú múku je možné dostať v bioobchodoch, obchodoch pre celiatikov, DM drogerii, Marks & Spencer alebo internetových obchodoch pre celiatikov.
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste