Mäkkučké žemličky

Recept Mäkkučké žemličky

Pridal: Spinava kuchyna je s, 14.2.2014

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tento recept je z knižky APETIT Edice - Slané pečení. Trošku som sa bála výsledku, pretože úplne prvý recept, ktorý som robila podľa tejto knižky, mi nevyšiel. No napriek tomu recept predčil moje očakávania. Žemličky sú chrumkavé a zároveň mäkkučké. Recept je na 8 kusov

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 14.2.2014

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

7 g baleniesušené droždie
1 KLcukor
500 ghladká pšeničná múka
250 - 300 ml (vlažné)mlieko
50 g (zmäknuté)maslo
1 ksvajce
na potretiežĺtok
na posypaniesoľ
na posypaniesemienka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Z droždia, štipky cukru, hrste múky a 150 ml vlažného mlieka necháme vzísť kvások.
  2. Následne pridáme všetky zvyšné suroviny (mlieko pridávajte postupne, je možné že všetko nepoužijete prípadne budete ho potrebovať viac).
  3. Vypracujte elastické cesto, prikryte utierkou a nechajte 1,5 hodiny kysnúť.
  4. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem vyklopte ho a rozdeľte na 8 rovnakých časti. Každú si rozdeľte na tri rovnaké časti, urobte z nich "hadíka" a zapleťte ich do vrkoča.
  5. Žemličky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ešte 30 - 45 minút.
  6. Vykysnuté žemličky potrite žĺtkom, posypte soľou a semienkami podľa chuti a pečte v rúre pri 220°C cca 20 - 25 minút dozlatista. (rúru vyhrejte na 220°C spolu s plechom na jej spodku a po vložení žemličiek do rúry, na plech nalejte pohár vody a ihneď zavrite).
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť