Mäkkučké žemličky

Pridal: Spinava kuchyna je s, 14.2.2014
Kategorie: Pečivo
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tento recept je z knižky APETIT Edice - Slané pečení. Trošku som sa bála výsledku, pretože úplne prvý recept, ktorý som robila podľa tejto knižky, mi nevyšiel. No napriek tomu recept predčil moje očakávania. Žemličky sú chrumkavé a zároveň mäkkučké. Recept je na 8 kusov
FOTKA OD VÁS
Pridal: Spinava kuchyna je s, 14.2.2014
Kategorie: Pečivo
SUROVINY
7 g baleniesušené droždie
1 KLcukor
500 ghladká pšeničná múka
250 - 300 ml (vlažné)mlieko
50 g (zmäknuté)maslo
1 ksvajce
na potretiežĺtok
na posypaniesoľ
na posypaniesemienka
- Z droždia, štipky cukru, hrste múky a 150 ml vlažného mlieka necháme vzísť kvások.
- Následne pridáme všetky zvyšné suroviny (mlieko pridávajte postupne, je možné že všetko nepoužijete prípadne budete ho potrebovať viac).
- Vypracujte elastické cesto, prikryte utierkou a nechajte 1,5 hodiny kysnúť.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem vyklopte ho a rozdeľte na 8 rovnakých časti. Každú si rozdeľte na tri rovnaké časti, urobte z nich "hadíka" a zapleťte ich do vrkoča.
- Žemličky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ešte 30 - 45 minút.
- Vykysnuté žemličky potrite žĺtkom, posypte soľou a semienkami podľa chuti a pečte v rúre pri 220°C cca 20 - 25 minút dozlatista. (rúru vyhrejte na 220°C spolu s plechom na jej spodku a po vložení žemličiek do rúry, na plech nalejte pohár vody a ihneď zavrite).
KOMENTÁRE K RECEPTU