Kapustnica

Pridal: S varechou v ruke, 2.2.2014
Kategorie: Polievky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Poctivá kapustnica, s údeným, klobásou, hubami a smotanou. Na Vianoce chutí najlepšie :)
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 2.2.2014
Kategorie: Polievky
SUROVINY
kyslá kapusta
údené mäso
pikantná klobása
Údená klobása
lesné huby
cibuľa
cesnak
masť
sladká smotana
hladká múka
čierne korenie
bobkový list
sladká mletá paprika
soľ
- V malom hrnci zalejeme horúcou vodou asi dve hrste sušených hríbov, potom očistíme cesnak a nakrájame ho na drobno, s cibuľou spravíme to isté, ale nakrájame ju len tak všelijak.
- Vo veľkom hrnci ju potom orestujeme na bravčovej masti spolu s cesnakom, keď je do sklovita, pridáme sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou a vložíme umyté údené mäso, dva bobkáče, celé čierne korenie a varíme.
- Kyslú kapustu skontrolujeme a preberieme, šťavu som si dáme bokom, ak by bola kapusta málo kyslá, použijeme ju.
- Mäsko už máme skoro hotové tak ho vyberieme a namiesto neho vložíme kapustu a huby. Znova varíme.
- Keď začne vrieť, pripravíme si obľúbenú lyžicu a ochutnáme, ak treba pridáme soľ a znova ochutnáme.
- Nakrájané údené mäso pridáme do hrnca, zase ochutnáme a ďalej varíme, asi 20 minút, pričom nepretržite ochutnávame :)
- Kapustu nechceme mať úplne rozvarenú, takže sa blíži finále. Čerstvú (neúdenú) pikantnú klobásu nakrájame asi na 2-3 cm kúsky a vložíme ku kapuste do hrnca.
- Sladkú smotanu rozhabarkujeme s hladkou múkou a vylejeme do hrnca. Keď prevrie, tak ju odstavíme a necháme ju chvíľku odpočinúť, zaslúži si.
- Údenú klobásu som nakrájame na polcentimetrové kolieska, ale tak šikmo (všimnite si na obrázku) a dáme ju na suchú rozpálenú panvicu z obidvoch strán "schrumkovatieť" a pustiť šťavu.
KOMENTÁRE K RECEPTU