Fotorecept | Veľkonočný syrek

Fotorecept | Veľkonočný syrek
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Mäsový syrek je tradičným veľkonočným jedlom, ktoré sa u nás doma pripravovalo na Veľkonočné sviatky. Ten najlepší a najúžasnejší syrek vedela pripraviť moja svokra. Žiaľ, už nikdy nebudem jesť ten jej. Veľmi sa vytešujem, pretože mne sa môj vydaril aj chuťovo a myslím, že aj vizuálne. Stále to však nie je také ako bol mojej svokry, už sa aspoň podobá. U nás doma sa robil syrek viac mäsový a svokrin bol viac nadýchaný, chlebový. Neviem či sa mi to podarilo spraváne popísať. Určite ho svoktra mala taký iný aj vďaka použitiu domácich vajíčok. Mne jej pripomínal špongiu, vďaka svojej štruktúre. Nazvala by som to mäsovým koláčom, ktorý sa mne nepodarí vždy rovnako aj keď použijem stále jeden a ten is tý recept. Neviem či m to je . Suroviny sú na polovičnú dávku.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

20 ksvajce
6 ksžemle
350 gpliecko
250 gúdené pliecko
1 zväzokpetržlenová vňať
soľ
korenie
1/2 kockydroždie
na vymastenie pekáčatuk
na vysypanie pekáčastrúhanka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Údené mäso a klasické mäso dáme obvariť. Nevaríme dlho iba do doby, kým sa mäso ,,zatiahne", cca 15 - 20 minút. Vyberieme z vody a necháme ochladiť.
  2. Neúdené mäso pomelieme na mlynčeku na múso na veľkých dierkach.
  3. Údené mäso nakrájame na drobné kocky.
  4. Žemle nakrájame na drobné kocky. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
  5. Do misy dáme 10 celých vajec a 10 žĺtkov.  10 bielkov dáme do osobitnej misky - budeme ich šľahaať.
  6. Vajcia a žĺtky našľaháme (stačí ručne s metličkou na šľahanie) a pridáme nadrobno pokrájané žemle, pomleté mäso, na drobné kocky nakrájané údené mäso, petržlevú vňať. Osolíme a okoreníme. Všetko spolu dobre premiešame.
  7. Z vody, v ktorej sme varili mäso odoberieme 100 ml a rozpustíme v nej droždie. Droždie nenechávame nakysnúť. Ihneď po rozmiešaní ho pridáme k mäsovej zmesi.
  8. Vlejeme do mäsovej zmesi a dobre premiešame.
  9. Na záver vyšľaháme z odložených bielkov tuhý sneh a jemne ho primiešame k mäsovej zmesi.
  10. Pekáč (alebo bábovkovú formu, formu na srnčí chrbát) vymastíme tukom (najlepšie bravčovou masťou) a vysypeme strúhankou.
  11. Pekáč naplníme zmesou asi 2 cm od vrchu -pri pečení narastie. Necháme v pekáči podkysnúť 30 minút a dáme piecť.
  12. Pečieme 40 minút pri teplote 170 °C prvých 20 minút odkryté, potom môžeme na vrch položiť papier na pečenie aby sa vrch zbytočne nepripekal.
  13. Necháme vychladnúť a podávame k šunke.
Podávať môžeme s vaječným syrkom, cviklou a zemiakovým šalátom.  
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť