Fotorecept | Terrine z údeného lososa

Fotorecept | Terrine z údeného lososa
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tento recept som robila iba po pamäti. Vždy si odkladám výstrižky z novín, v robote mi nosia časopisy, kde sú recepty, nechávam si posielať časopisy z Poľska, kupujem si kuchárske knihy atď. Prehľadala som všetky moje zásoby s receptami, no ani za svet som nemohla nájsť tento recept. Údený losos v chladničke, pór tiež, no čo s tým teraz? Zhruba recept som si pamätala a zbytok, čo som si nepamätala, som si domyslela. A výsedok bol nad moje očakávania. Akurát jednu zmenu urobím, že nebudem terrinu baliť do pórových listov, ale do tenkých plátkov šunky. Inak všetko super, takže vám ponúkam inšpiráciu na túto skvelú mňamku.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

200 gúdený losos
väčšípór
300 g (možno nahradiť iným krémovým syrom)Philadelphie
kyslá smotana
4 plátkyželatína
soľ
biele mleté korenie
100 ml (možno nahradiť vodou, ak nemáte radi kyselkavú chuť)nálev zo sladkokyslých uhoriek
olivy s papričkami
niekoľko plátkoučerstvá uhorka
(nakrájaná)kápia

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najprv si obvaríme pór. Keďže potrebujeme väčšie pláty póru (na zabalenie terriny), tak si môžete pomôcť a obvariť pór v plechu na pečenie. Počas obvárania pór otáčame.
  2. Keď sú listy mäkké, odložíme bokom a necháme vychladnúť.
  3. Lososa naškrabeme nožom na menšie kúsky.
  4. Menšiu formu na biskupský chlebík vyložíme fóliou, potom listami uvareného póru tak, aby prečnievali kraje.
  5. Želatínu namočíme do studenej vody.
  6. Lososa utlačíme do formy. Krém Philadelphia vymiešame so smotanou. Osolíme, okoreníme.
  7. Želatínové pláty vyžmýkame  a dáme do uhorkového nálevu ( prípadne do vody), ktorý zahrejeme na teplo, nie na horúco.
  8. Miešame, kým sa želatínové plátky neroztopia.
  9. Trošku z krému rozšľaháme v rozpustej želatíne a pomaly za stáleho šľahania vmiešame do krému.
  10. Časť krému nanesieme na vrstvu údeného lososa.
  11. Potom stridavo poukladáme olivy.
  12. Pomedzi to dáme na menšie kúsky nakrájanú kápiu.
  13. Dáme opäť vrstvu krému. Uložíme vrstvu tenučkých plátkov čerstvých uhoriek.
  14. Opäť vrstva krému, vrstva olív s kápiou a nakoniec krém.
  15. Zakryjeme listami póru, fóliou a uložíe do chladničky minimálne na tri hodiny, najlepšie na celú noc.
  16. Narežeme na plátky a podávame s pečivom, chlebom
Aj keď mám veľmi rada pór, tak rozhodne nabudúce miesto póru použijem tenké plátky šunky. Zbytok póru som použila na šalát. Je to kyselkavej chuti (olivy sú tiež kyselkavé aj čerstvá kápia), tak kľudne uhorkovú šťavu môžete nahradiť vodou alebo riediť uhorkovú šťavu 1:1. Je už na vás ako sa rozhodnete.    
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť