Tartletky s citrónovým a čokoládovým krémom

Pridal: Spinava kuchyna je s, 22.1.2014
Kategorie: Dezerty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Tartletky alebo tartaletky sú malé plnené tortičky z krehkého cesta. Je to klasická francúzska dobrota. Tartletky môžete naplniť akýmkoľvek krémom či ovocím, existujú aj ich slané verzie. Ja som si vybrala sviežu citrónovú náplň a silnú čokoládovú náplň. Ak však nemáte veľa času tak na tento dezert rýchlo zabudnite. Príprava je síce jednoduchá, ale časovo náročná. Najskôr si pripravíme cesto. Použila som 500 g múky a z 3/4 cesta mi vyšlo 52 malých tartletiek (keďže je to univerzálne sladké cesto tak som si 1/4 cesta odložila do mrazničky, z ktorého niekedy inokedy niečo rýchle upečiem). Takže kľudne môžete urobiť tento dezert iba z polovičnej dávky.
Pridal: Spinava kuchyna je s, 22.1.2014
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Cesto:
Citrónový krém:
Čokoládový krém:
- Do misky dáme múku, cukor, soľ, vajce a maslo nakrájané na malé kúsky (môžeme ho aj nastrúhať).
- Rýchlo vypracujeme hladké cesto a zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky najmenej na 30 minút.
- Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme (hrúbka cesta by mala byť asi 3 - 4 mm).
- Cesto popicháme vidličkou, vložíme malé kusy papiera na pečenie a zaťažíme strukovinou.
- Ide o tzv. slepé pečenie, ktoré nám zabezpečí, že sa nám cesto nenadvihne a nevyschne.
- Košíčky pečieme pri teplote 180 °C asi 12 minút.
- Potom odstránime papier aj strukovinu a ešte dopečieme asi 5 - 6 minút.
- Vytiahneme ich z rúry a necháme ich vo formičkách trochu vychladnúť, ale nie úplne.
Citrónový krém
- V hrnci si vyšľaháme vajcia s cukrom, primiešame citrónovú šťavu.
- Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a za stáleho miešania varíme na veľmi mierno ohni, kým krém nezačne hustnúť.
- Hneď ako začne hustnúť ho vypnite aby sa vám nezrazil.
- Teplým krémom naplníme vychladnuté košíčky.
- Ozdobíme ovocím alebo podľa chuti či nálady. Ja som ich ozdobila mletým makom zmiešaným s cukrom a strúhanou kôrou z biocitrónov. Necháme stuhnúť, najlepšie v chladničke.
- Do hrnca dáme smotanu na šľahanie, med a vanilkový cukor.
- Privedieme k varu, znížime teplotu a pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania ju rozpustíme.
- Teplým krémom naplníme vychladnuté košíčky.
- Ozdobíme kokosovými kockami v čokoláde a strúhaným kokosom alebo lieskovcami v čokoláde a mletou škoricou.
- Dáme vychladnúť do chladničky. Podávame vychladené.