Tartletky s citrónovým a čokoládovým krémom

Recept Tartletky s citrónovým a čokoládovým krémom

Pridal: Spinava kuchyna je s, 22.1.2014

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tartletky alebo tartaletky sú malé plnené tortičky z krehkého cesta. Je to klasická francúzska dobrota. Tartletky môžete naplniť akýmkoľvek krémom či ovocím, existujú aj ich slané verzie. Ja som si vybrala sviežu citrónovú náplň a silnú čokoládovú náplň. Ak však nemáte veľa času tak na tento dezert rýchlo zabudnite. Príprava je síce jednoduchá, ale časovo náročná. Najskôr si pripravíme cesto. Použila som 500 g múky a z 3/4 cesta mi vyšlo 52 malých tartletiek (keďže je to univerzálne sladké cesto tak som si 1/4 cesta odložila do mrazničky, z ktorého niekedy inokedy niečo rýchle upečiem). Takže kľudne môžete urobiť tento dezert iba z polovičnej dávky.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 22.1.2014

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

Cesto:

500 ghladká múka
250 gtrstinový cukor
250 g (studené)maslo
2 ksvajce
štipkasoľ

Citrónový krém:

3 ksvajce
150 gtrstinový cukor
120 gmaslo
zo 4 kusovcitrónová šťava

Čokoládový krém:

250 mlsmotana na šľahanie
2 PLmed
1 balenievanilkový cukor
400 g horká čokoláda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Cesto:
  1. Do misky dáme múku, cukor, soľ, vajce a maslo nakrájané na malé kúsky (môžeme ho aj nastrúhať).

  2. Rýchlo vypracujeme hladké cesto a zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky najmenej na 30 minút.

  3. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme (hrúbka cesta by mala byť asi 3 - 4 mm).

  4. Vykrajujeme kolieska (podľa veľkosti formičiek) a cesto natlačíme do formičiek vymastených maslom.

    Druhý spôsob akým to môžeme robiť je, že si cesto rozdelíme na niekoľko kusov a vytvarujeme si guľky, ktoré rozvaľkáme do potrebnej veľkosti a natlačíme ho do formičiek. Prebytočné cesto orežte.

  5. Cesto popicháme vidličkou, vložíme malé kusy papiera na pečenie a zaťažíme strukovinou.

  6. Ide o tzv. slepé pečenie, ktoré nám zabezpečí, že sa nám cesto nenadvihne a nevyschne.

  7. Košíčky pečieme pri teplote 180 °C asi 12 minút.

  8. Potom odstránime papier aj strukovinu a ešte dopečieme asi 5 - 6 minút.

  9. Vytiahneme ich z rúry a necháme ich vo formičkách trochu vychladnúť, ale nie úplne.

  10. Vyklopíme ich ešte teplé a necháme ich na tácke vychladnúť.

Kým nám košíčky chladnú tak si pripravíme krémy. Množstvo pri oboch krémoch vám vystačí na naplnenie cca 52 košíčkov. (mne sa dokonca citrónový krém zvýšil)
Citrónový krém
  1. V hrnci si vyšľaháme vajcia s cukrom, primiešame citrónovú šťavu.

  2. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a za stáleho miešania varíme na veľmi mierno ohni, kým krém nezačne hustnúť.

  3. Hneď ako začne hustnúť ho vypnite aby sa vám nezrazil.

  4. Teplým krémom naplníme vychladnuté košíčky.

  5. Ozdobíme ovocím alebo podľa chuti či nálady. Ja som ich ozdobila mletým makom zmiešaným s cukrom a strúhanou kôrou z biocitrónov. Necháme stuhnúť, najlepšie v chladničke.

Čokoládový krém:
  1. Do hrnca dáme smotanu na šľahanie, med a vanilkový cukor.

  2. Privedieme k varu, znížime teplotu a pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania ju rozpustíme.

  3. Teplým krémom naplníme vychladnuté košíčky.

  4. Ozdobíme kokosovými kockami v čokoláde a strúhaným kokosom alebo lieskovcami v čokoláde a mletou škoricou.

  5. Dáme vychladnúť do chladničky. Podávame vychladené.


PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť