Mini Cheesecake koláčiky s karamelovou polevou
Milujeme cheesecake - nie je ani presladený ani ťažký a je možné pripraviť ho na viacero spôsobov podľa svojej chuti. Tento krát som piekla kamarátke na oslavu, bolo nás viac a aby nemusela špiniť nôž a taniere napadlo ma, že môžem spraviť mini cheesecakes koláčiky. Sú maličké, ľahko sa prenesú a jediné čo potrebujete na ich konzumáciu sú ruky a ústa :-) Tak som sa dala do pečenia. Je to trošku baviačka, ale po tých dňoch strávených nad knihami a učením sa, som túto príjemnú zmenu uvítala. Počas pečenia mi bohužiaľ napuchli a niektoré praskli no na chuti im to neubralo, moja chyba bola, že som ich naplnila do plna a tak z nich boli skôr muffiny. Po vybratí však ,,spľasli" a vytvorila sa priehlbinka originál na karamel :-) nabudúce však určite nebudem piecť tak dlho (u mňa to bolo niečo cez 45 minút v rúre, ktorá pečie nerovnomerne a rada pripeká) a nenaplním ich na maximum :-) Ak teda máte chuť na niečo malé, čo vydrží v chladničke dlhšie poďte na to :-) S dobou spotreby to však bude maximálne na 1 deň :-)
SUROVINY
Na poliatie:
- Trúbu predhrejeme na teplotu 180°C.
- Sušienky rozmixujeme v mixéri najemno.
- Maslo roztopíme a pridáme k sušienkam. Spolu dobre premiešame aby sa nám suroviny dobre spojili.
- Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami, do ktorých dáme 1 PL sušienkovej zmesi. Zmes dobre popritláčame lyžičkou alebo prstami.
- Vložíme na 5 - 8 minút do rúry, vytiahneme keď začneme cítiť sladkú vôňu maslových sušienok.
- Bielu čokoládu si zatiaľ roztopíme vo vodnom kúpeli nad miernym ohňom. Dávame však pozor aby sme ju premiešavali, pretože čokoláda sa môže ľahko pripáliť.
- Tvaroh zmiešame spolu s vajciami, kyslou smotanou a múkou do hladka. Nakoniec počas stáleho miešania pridáme roztopenú vychladnutú čokoládu. Vymiešame metličkou na hladký krém.
- Krém vylejeme na sušienkový základ, približne do 3/4 košíčka (približne 1 a 1/2 PL)
- Vložíme piecť do rúry na 35 - 45 minút pri teplote 160 °C (podľa toho ako pečie Vaša rúra). Počas pečenia krém ,,nafúkne" a dávajte pozor aby nezačal praskať, pretože to značí, že koláčiky sú vysušené a správny cheesecake má byť ešte pri vytiahnutí v strede trošku želatínový. Ak začnú zvrchu praskať ihneď ich vyberte a nechajte vychladnúť v plechu.
- Upečené vychladnuté koláčiky vložíme do chladničky na celú noc aby nám pekne stuhli a sušienky nasiakli zvyšnú vlhkosť krému.
- Pred podávaním potrieme vrch koláčikov karamelom a podávame.