Fotorecept: Celkom obyčajný jablčník

Fotorecept: Celkom obyčajný jablčník

Pridal: adkas-tastyfood, 22.1.2014

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Velmi, velmi sa mi zaziadal taky celkom obycajny jablcnik. Milujem nase tradicne zakusky. Milujem aj nasu tradicnu slovensku kuchynu. Kuchynu nasich starych mam. Rada skusam vzdy nieco nove, ale na staru, dobru klasiku nedam dopustit. Niekedy mi pride, ze sa nasilu snazime vniest do slovenskej kuchyne chute , ktore nam nie su prirodzene a na ktore nie sme zvyknuti. Samozrejme, ze sa nebranim novym chutiam. Riadim sa vsak heslom: vzdy vsetko s mierou ! Odkedy zijeme v Anglicku, piekla som ho iba zoparkrat. Tentokrat som vsak uz neodolala a upiekla som si podla svojej chuti. Tak nech sa paci kusok jablcnika mojej starej mamy aj pre vas. Suroviny súna plech 30x40 cm

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 22.1.2014

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

Cesto:

500 gpolohrubá múka
250 gmaslo
150 gpraškový cukor
1 ksvajce
1 balenieprášok do pečiva

Plnka:

1,5 kgjablká
2 balenia ( mozno nahradit mletou skoricou v kombinacii s vanilkovym cukrom)škoricový cukor
mnozstvo podla kyslosti jablkkryštálový cukor

K tomu ešte:

hrsťpomleté orechy
postrúhané (možno pridať do plnky)hrozienka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Jablka ocistime a postruhame na struhadle. Posypeme skoricovym cukrom. Zamiesame a odlozime bokom.

  2. Preosiatu muku, praskovy cukor, prasok do peciva,, zmaknute maslo, vajce spracujeme na cesto.

    Ak by bolo cesto velmi tuhe , tak mozno pridat 1-2 PL kyslej smotany. Ja som nepridavala, cesto bolo akurat. Vyborne sa s nim pracovalo.

  3. Cesto rozdelime na polovicu.

  4. Jednu polovicu rozvalkame na velkost plechu a prenesieme na vymasteny, mukou vysypany plech. Cesto prenasame tak, ze jemne poprasime mukou, prelozime na tretiny podsunieme ruky pod cesto a prenesieme na plech.

  5. Rozvinieme cesto.

  6. Cesto posypeme mletymi orechami alebo struhankou. Posyp zamedzi prilisnej vlhkosti spodneho cesta od jablk. Nebojte sa struhanky, po upeceni ju tam vobec nie je citit.

  7. Jablka jemne vymackame od stavy a prikryjeme nimi spodne cesto.

  8. Rozvalkame druhe cesto a rovnakym sposobom ho prenesieme na postruhane jablka. Cesto si mozeme rozdelit na dve polovice, prip. preniest pomocou valceka.
    Ak by sa cesto pretrhlo, staci ho jemne prstami stlacit, pri peceni sa spoji.

  9. Kolac popichame vidlickou (zabranime tym oduvaniu cesta).

  10. Pecieme vo vyhriatej pri teplote 200 °C cca 25-30 minut.

  11. Nechame vychladnut a pokrajame na stvorce.

  12. Pred podavanim posypeme cez sitko praskovym cukrom .


PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť