NajRecept.sk Dezerty Fotorecept: Celkom obyčajný jablčník
Fotorecept: Celkom obyčajný jablčník
Fotorecept: Celkom obyčajný jablčník
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   22.1.2014

Fotorecept: Celkom obyčajný jablčník

Velmi, velmi sa mi zaziadal taky celkom obycajny jablcnik. Milujem nase tradicne zakusky. Milujem aj nasu tradicnu slovensku kuchynu. Kuchynu nasich starych mam. Rada skusam vzdy nieco nove, ale na staru, dobru klasiku nedam dopustit. Niekedy mi pride, ze sa nasilu snazime vniest do slovenskej kuchyne chute , ktore nam nie su prirodzene a na ktore nie sme zvyknuti. Samozrejme, ze sa nebranim novym chutiam. Riadim sa vsak heslom: vzdy vsetko s mierou ! Odkedy zijeme v Anglicku, piekla som ho iba zoparkrat. Tentokrat som vsak uz neodolala a upiekla som si podla svojej chuti. Tak nech sa paci kusok jablcnika mojej starej mamy aj pre vas. Suroviny súna plech 30x40 cm

Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
250 g
maslo
150 g
praškový cukor
1 ks
vajce
1 balenie
prášok do pečiva

Plnka:

1,5 kg
jablká
2 balenia ( mozno nahradit mletou skoricou v kombinacii s vanilkovym cukrom)
škoricový cukor
mnozstvo podla kyslosti jablk
kryštálový cukor

K tomu ešte:

hrsť
pomleté orechy
postrúhané (možno pridať do plnky)
hrozienka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Jablka ocistime a postruhame na struhadle. Posypeme skoricovym cukrom. Zamiesame a odlozime bokom.

  2. Preosiatu muku, praskovy cukor, prasok do peciva,, zmaknute maslo, vajce spracujeme na cesto.

    Ak by bolo cesto velmi tuhe , tak mozno pridat 1-2 PL kyslej smotany. Ja som nepridavala, cesto bolo akurat. Vyborne sa s nim pracovalo.

  3. Cesto rozdelime na polovicu.

  4. Jednu polovicu rozvalkame na velkost plechu a prenesieme na vymasteny, mukou vysypany plech. Cesto prenasame tak, ze jemne poprasime mukou, prelozime na tretiny podsunieme ruky pod cesto a prenesieme na plech.

  5. Rozvinieme cesto.

  6. Cesto posypeme mletymi orechami alebo struhankou. Posyp zamedzi prilisnej vlhkosti spodneho cesta od jablk. Nebojte sa struhanky, po upeceni ju tam vobec nie je citit.

  7. Jablka jemne vymackame od stavy a prikryjeme nimi spodne cesto.

  8. Rozvalkame druhe cesto a rovnakym sposobom ho prenesieme na postruhane jablka. Cesto si mozeme rozdelit na dve polovice, prip. preniest pomocou valceka.
    Ak by sa cesto pretrhlo, staci ho jemne prstami stlacit, pri peceni sa spoji.

  9. Kolac popichame vidlickou (zabranime tym oduvaniu cesta).

  10. Pecieme vo vyhriatej pri teplote 200 °C cca 25-30 minut.

  11. Nechame vychladnut a pokrajame na stvorce.

  12. Pred podavanim posypeme cez sitko praskovym cukrom .


Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár