Medovo-orechové kolieska

Pridal: Katka, 22.12.2013
Kategorie: Dezerty, Vianoce, Sviatočné pečenie
Nahraj fotku a pochváľ sa
Tieto kolieska som robila minulý rok na vianoce a boli úžasné! Zjedli sa v momente, takže som uvažovala, že ich pripravím ešte raz, no už nebol čas na pečenie.. Bol to prvý pokus a nikdy som ešte nerobila - samozrejme ako vždy :-) , tak som mala obavy, keď cesto bolo také vláčne či mu vôbec tá chladnička pomôže.... Čo Vám môžem poradiť, určite nevynechávajte chladenie cesta, pretože inak cesto nevyvaľkáte, pretože je veľmi vláčne. Kľudne si ho môžete pripraviť i deň vopred a nič tým nepokazíte. cesto musí byť odležané aby sa s ním dobre pracovalo. Zo začiatku budú koláčiky tvrdé ale keď ich zlepíte, džem doladí ich chuť a po chvíli zmäknú, najlepšie sú na druhý deň keď trošku ,,navlhnú" džemom.
Pridal: Katka, 22.12.2013
Kategorie: Dezerty, Vianoce, Sviatočné pečenie
SUROVINY
Na obaľovanie:
A k tomu ešte:
- Med a maslo mierne zohrejeme nad parou.
- Odstavíme a pridáme vanilínový cukor, žĺtky a rum.
- Všetko spolu premiešame.
- Pridáme na dosku k preosiatej múke s práškom do pečiva a orechami (spravili sme si v strede jamku, do ktorej postupne prilievame medovú zmes).
- Vypracujeme cesto,ktoré odložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky.Cesto je velmi vláčne a jemné, preto potrebuje odležať v chlade. Potom sa Vám s ním bude pracovať dobre.
- Odležané cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme ozdobné kolieska alebo hviezdičky.Polovica koliesok a hviezdičiek bude mať vnútri otvor, polovica bude bez otvoru.
- Koláčiky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajíčkom.
- Kolieska obalíme v zmesi, nasekaných orechov zmiešaných s kryštálovým cukrom a uložíme na plech.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút, alebo kým cesto začne ružovieť.Kolieska s otvorom stačí piecť približne 6 - 8 minút.
- Po vychladnutí spojíme s džemom plné kolieska s kolieskami s vykrojeným stredom.