Medovo-orechové kolieska

Medovo-orechové kolieska

By 22. decembra 2013

Tieto kolieska som robila minulý rok na vianoce a boli úžasné! Zjedli sa v momente, takže som uvažovala, že ich pripravím ešte raz, no už nebol čas na pečenie.. Bol to prvý pokus a nikdy som ešte nerobila - samozrejme ako vždy 🙂 , tak som mala obavy, keď cesto bolo také vláčne či mu vôbec tá chladnička pomôže....

Čo Vám môžem poradiť, určite nevynechávajte chladenie cesta, pretože inak cesto nevyvaľkáte, pretože je veľmi vláčne.  Kľudne si ho môžete pripraviť i deň vopred a nič tým nepokazíte. cesto musí byť odležané aby sa s ním dobre pracovalo.

Zo začiatku budú koláčiky tvrdé ale keď ich zlepíte, džem doladí ich chuť a po chvíli zmäknú, najlepšie sú na druhý deň keď trošku ,,navlhnú" džemom.

 

 

Ingredients

Instructions

  1. Med a maslo mierne zohrejeme nad parou.
  2. Odstavíme a pridáme vanilínový cukor, žĺtky a rum.
  3. Všetko spolu premiešame.
  4. Pridáme na dosku k preosiatej múke s práškom do pečiva a orechami (spravili sme si v strede jamku, do ktorej postupne prilievame medovú zmes).
  5. Vypracujeme cesto,ktoré odložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky.Cesto je velmi vláčne a jemné, preto potrebuje odležať v chlade. Potom sa Vám s ním bude pracovať dobre.
  6. Odležané cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme ozdobné kolieska alebo hviezdičky.Polovica koliesok a hviezdičiek bude mať vnútri otvor, polovica bude bez otvoru.
  7. Koláčiky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajíčkom.
  8. Kolieska obalíme v zmesi, nasekaných orechov zmiešaných s kryštálovým cukrom a uložíme na plech.
  9. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút, alebo kým cesto začne ružovieť.Kolieska s otvorom stačí piecť približne 6 - 8 minút.
  10. Po vychladnutí spojíme s džemom plné kolieska s kolieskami s vykrojeným stredom.

 

orechove kolieska-1-2

Print

 

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

2 odpovedí na Medovo-orechové kolieska

  1. Ivana

    Dobry den,zaujimavy recept,len mi nie je jasne krok 7 a 8,tie kolecka obalujeme pred upecenim alebo az upecene?
    Dakujem

    • Katka

      Ahoj Ivana,
      obaľujeme pred pečením 🙂 trochu zložito som to napísala 🙂 Prajem nech sa vydaria, sú naozaj veľmi chutné, len potrebujú aspoň deň aby zmäkli od džemu 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *