Karamelové zmrzlinky

Recept Karamelové zmrzlinky

Pridal: Katka, 24.12.2013

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tieto zmrzlinky mi pripomínajú časy detstva - komunistické zmrzlinky, ktoré nemohli chýbať na žiadnej oslave, svadbe či Vianociach. Sú jednoduché, no len tvarovanie je trošku ,,babračka", avšak po chvíli keď prídete na spôsob ako na to, pôjde to jedna radosť. Chystala som sa na ne dlho a už ako dieťa som ich chcela pripraviť, no ani mi nedovolili, pretože ,,čo ak sa popálim" a po ďalšie sa robilo veľké kvantum tak aby sme sa nezdržiavali :-) No bola to pre mňa výzva a konečne som ju zdolala. Trošku ma vyprovokoval nastávajúci švagrík, ktorý pri každej príležitosti pripomenul, že som mu ešte stále neurobila jeho obľúbené zmrzlinky, tak prečo ho nepotešiť na Vianoce, však? :-) I keď na vzhľad nevyzerajú až tak dokonalo, chutia perfektne a na ďalší krát ich snáď vyladím. S krémom sa treba trošku pohrať, musí byť pevný a nemôže sa liať aby držal tvar. Tak poďme na túto kalorickú bombu :-)

FOTKA OD VÁS

Pridal: Katka, 24.12.2013

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce

SUROVINY

1 balenie salko (karamel)
1 balenietortové oplátky
160 gmaslo

Čokoládová poleva:

100 ghorká čokoláda
30 - 40 gmaslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Tortové oplátky narežeme na kocky približne 10 x 10 cm. Môžete aj menšie, hlavne aby to boli štvorce - bude sa Vám lepšie stáčať do zmrzlinky.
  2. Do širokého hrnca nalejeme 2 - 3 litre vody, okolo vrchu upneme utierku a pripevníme ju gumičkami. Ja som utierku preložila na polovicu a upla o uši hrnca napevno.
  3. Nakrájané pláty položíme na utierku a necháme navlhnúť. Keď sú pláty dostatočné vlhké, avšak nie premočené, tvarujeme nad hrncom zmrzlinky. Nad parou hrnca, pretože oplátky rýchlo tvrdnú. Stáčame akoby len konce a dotvarujeme prstami.
  4. Vytvarované ukladáme do misky.
  Karamelový krém:  
  1. Salko (ja som použila už hotový karamel, ktorý sa dá kúpiť) mixérom zmiešame s nakrájaným maslom a necháme chvíľu, aspoň 10 minút v chladničke. Krém musí byť tuhý, i keď sa Vám bude zdať naozaj tuhý nebojte, musí taký byť aby krém držal tvar a neroztekal sa. Bála som sa toho množstva masla, tak som dala na začiatok menej no krém sa roztekal, takže som ho z naplnených zmrzliniek vyškrabala a mixovala ďalej s pridávaním masla.
  2. Pripravený krém naplníme do zdobiaceho vrecúška s hviezdicovou koncovkou a plníme kornútky.
  Poleva:
  1. Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu spolu s maslom.
  2. Keď čokoláda vychladne naplníme cukrárske vrecko alebo pevný sáčok, odstrihneme koniec tak, aby sme mali tenkú dierku a zdobíme. Na doladenie môžeme pridať zdobiace guličky, vločky podľa vlastnej predstavy :-)
  3. Skladujeme v chlade aby nám krém nepustil.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť