Jablkové tyčinky

Pridal: Spinava kuchyna je s, 16.12.2013
Kategorie: Zdravé recepty, Chuťovky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Dosť často odšťavujeme ovocie a mne vždy prišlo ľúto "odpadu", ktorý po odšťavení zostal. V lete sme ho prihodili ako hnojivo k bylinkám, ktoré si pestujeme na balkóne, ale v zimnom období ho už nemám kde hodiť, iba ak do koša. Alebo nie? Ak odšťavujete ovocie určite to poznáte. Z ovocia získate šťavu a ten zvyšok putuje do koša. Vždy som uvažovala ako to využiť, pretože je to stále "plnohodnotné ovocie", ktoré nemá žiadnu závadu. Len nemá šťavu. A tak, keď si urobíte tieto tyčinky z "odpadu" po odšťavení, využijete ovocie naplno a dvakrát! Prvý pokus nedopadol zle, lenže hmotu som rozotrela veľmi natenko a tak to skôr boli jablkové čipsy, no chuťovo boli skutočne výborne a musím sa priznať, že som ich zjedla sama! na posedenie :). Takže vlastne máte dve varianty - buď si pripravíte jablkové čipsy, vtedy musíte hmotu roztrieť na tenko alebo použiť menšie množstvo a sušiť to v rúre až dovtedy kým to nie je riadne chrumkavé alebo hmotu necháte v hrubšej vrstve a sušíte tak, aby "cesto" bolo stále ohybné. Odporúčam oba spôsoby! :)
Pridal: Spinava kuchyna je s, 16.12.2013
Kategorie: Zdravé recepty, Chuťovky
SUROVINY
- Ľanové semienka pomelieme alebo rozdrvíme v mažiari (skúšala som to ponorným mixérom lebo nemám mlynček na kávu a všade to vyskakovalo, v mažiari to trvá dlho, takže ideálny je kuchynský robot alebo mlynček na kávu) a zalejeme teplou vodou.
- Necháme odstáť asi 30 minút. Vytvorí sa nám sliz.
- Vzniknutú hmotu rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a sušte v rúre vyhriatej na 100°C cca 2 hodiny.
- "Cesto" po hodine a pol pravidelne kontrolujte aby vám príliš neschrumkavelo.
- Keď je hmota pekne vysušená, vyberte plech z rúry a nechajte hmotu úplne vychladnúť.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobke 2 týždne.