NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Štóla
Štóla
Recept Štóla
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Suroviny
500 g
polohrubá múka
štipka
soľ
100 g + na poprášenie
práškový cukor
40 g (1 kocka)
droždie
200 ml
mlieko
50 g
marcipán
150 g + 10 g na potretie
maslo
2 ks
žĺtok
mletá škorica
100 g (olúpané)
mandle
100 g
kandizované ovocie
Postup receptu
Vytlačiť
Pripravte kvások
  1. Do šalátovej misy preosejte múku so štipkou soli.

  2. Premiešajte ju s 80 g cukru a uprostred urobte jamku.

  3. V hrnčeku rozdrobte droždie, pridajte zvyšný cukor, tri lyžice vlažného mlieka a umiešajte kašičku.

  4. Nalejte ju do jamky a nechajte vzísť kvások; doprajte mu aspoň štvrť hodiny.

  5. Medzitým pokrájajte marcipán.

Zamiesiť cesto

  1. Rozohrejte maslo a nechajte ho trochu vychladnúť, aby bolo vlažné, ale nie horúce.

  2. Potom ho spolu so žĺtkami a škoricou pridajte do jamky v múke.

  3. Podľa potreby prilievajte mlieko a dôkladne vypracujte vláčne cesto.

  4. Vráťte do misy, zakryte utierkou a nechajte v teple kysnúť.

  5. Zapracujte suché plody.

  6. Mandle nahrubo nasekajte.

  7. Spolu s kandizovaným ovocím a nakrájaným marcipánom je vmiešajte do vykysnutého cesta a ešte raz ho premieste.

  8. Na pomúčenej doske z neho vyvaľkajte placku hrubú asi tri centimetre.

  9. Dlhšie strany prehnite do stredu a mierne pritlačte.

  10. Štólu preneste na plech a nechajte ešte asi štvrť hodiny kysnúť.

  11. Rúru rozpáľte na 200 ° C a pečte štólu asi desať minút.

  12. Potom znížte teplotu na 160 ° C a dopekajte dozlata.

  13. Ak je naozaj upečená, zistíte pomocou špajdle: keď zostane po vytiahnutí suchá, máte hotovo.

    Aby sa štóla nepripálila, prikryte ju asi v polovici pečenia alobalom.

  14. Hotovú, ešte horúcu štólu potrite maslom a vychladnutú potom bohato pocukrujte.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár