Štóla

Recept Štóla

Pridal: mnamkovo, 9.11.2013

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

SUROVINY

500 gpolohrubá múka
štipkasoľ
100 g + na poprášeniepráškový cukor
40 g (1 kocka)droždie
200 mlmlieko
50 gmarcipán
150 g + 10 g na potretiemaslo
2 ksžĺtok
mletá škorica
100 g (olúpané)mandle
100 gkandizované ovocie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Pripravte kvások
  1. Do šalátovej misy preosejte múku so štipkou soli.

  2. Premiešajte ju s 80 g cukru a uprostred urobte jamku.

  3. V hrnčeku rozdrobte droždie, pridajte zvyšný cukor, tri lyžice vlažného mlieka a umiešajte kašičku.

  4. Nalejte ju do jamky a nechajte vzísť kvások; doprajte mu aspoň štvrť hodiny.

  5. Medzitým pokrájajte marcipán.

Zamiesiť cesto

  1. Rozohrejte maslo a nechajte ho trochu vychladnúť, aby bolo vlažné, ale nie horúce.

  2. Potom ho spolu so žĺtkami a škoricou pridajte do jamky v múke.

  3. Podľa potreby prilievajte mlieko a dôkladne vypracujte vláčne cesto.

  4. Vráťte do misy, zakryte utierkou a nechajte v teple kysnúť.

  5. Zapracujte suché plody.

  6. Mandle nahrubo nasekajte.

  7. Spolu s kandizovaným ovocím a nakrájaným marcipánom je vmiešajte do vykysnutého cesta a ešte raz ho premieste.

  8. Na pomúčenej doske z neho vyvaľkajte placku hrubú asi tri centimetre.

  9. Dlhšie strany prehnite do stredu a mierne pritlačte.

  10. Štólu preneste na plech a nechajte ešte asi štvrť hodiny kysnúť.

  11. Rúru rozpáľte na 200 ° C a pečte štólu asi desať minút.

  12. Potom znížte teplotu na 160 ° C a dopekajte dozlata.

  13. Ak je naozaj upečená, zistíte pomocou špajdle: keď zostane po vytiahnutí suchá, máte hotovo.

    Aby sa štóla nepripálila, prikryte ju asi v polovici pečenia alobalom.

  14. Hotovú, ešte horúcu štólu potrite maslom a vychladnutú potom bohato pocukrujte.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť