Rumové babá

Rumové babá

By 12. novembra 2013

Ide o rumový koláčik, ktorý určite nájdete v každej dobrej talianskej cukrárni. Ale tomu upečenému v Neapole, odkiaľ vlastne táto dobrota pochádza, sa nevyrovná asi žiadny iný. Ja som sa pokúsila ho upiecť a výsledok ma príjemne prekvapil.

Suroviny sú približne na 20-22 kusov do formičiek s rozmerom cca 4x5 cm.

Ingredients

Instructions

  1. Vo vode roztopíme droždie a zmiešame ho spolu s ostatnými surovinami.

  2. Všetko spolu vyšľaháme šľahačom s nádstavcami na cesto do hladkého cesta.

  3. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

  4. Potom ho rozdelíme pomocou dvoch lyžíc do formičiek asi do polovice (alebo trošku viac) a necháme ich znovu kysnúť, kým dosiahnu vrchný okraj, ako je to na fotke.

    rumové babá

  5. Dáme do rúry na 180 °C a upečieme do zlatista. Necháme ich vychladnúť.

  6. Medzitým si uvaríme sirup:

    Prevaríme vodu s cukrom a potom prilejeme rum a arómu. Necháme vychladnúť.

  7. Koláčiky namáčame do sirupu tak, že ich necháme v ňom minútu - dve plávať, kým zväčšia svoj objem.

  8. Ukladáme ich do uzatvoriteľnej nádoby.

Uvedené množstvo sirupu je presne také, aké potrebujeme na uvedené množstvo koláčikov. Koláčiky musia byť šťavnaté a po jemnom stlačení má vytekať sirup.

Keď sú už poukladané koláčiky v nádobe, zalejeme ich ešte sirupom, ktorý nám zostal a necháme postáť, aby vsiakol do nich.

rumové babá

Babá zvyknú potierať nakoniec ešte marhuľovou marmeládou alebo želatínou, aby dostali pekný lesk. Môžeme ich aj pozdĺžne rozkrojiť a naplniť šľahačkou alebo vanilkovým krémom.

Print

Život je ako recept na tortu. Ak sa budete držať obvyklých ingrediencií, upečiete tortu, ale už vopred budete vedieť, akú bude mať chuť. Druhí ju ochutnajú, ocenia, ale rýchlo zabudnú. Chce to vždy štipku geniality v každom recepte, aby neumrel s posledným ochutnaným kúskom. (Carlo Peparello)


Môj blog: www.mojsladkysvet.blogspot.it

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *