Gulab Jamun

Pridal: Angiebakes, 10.11.2013
Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Predstavujem vám tradičný indický dezert. Tieto malé vyprážané šišky som pripravila na prosbu môjho milovaného, keďže on cestuje po celom svete a vždy príde za mnou, že tam a tam jedol to a ono a či mu to nepripravím aj doma, lebo mu veľmi chutilo. Tak bolo aj v prípade týchto sladkých guličiek :) Keďže ani ja nie som profík, prvú várku som spálila na uhoľ (keďže nezvyknem vyprážať – neodhadla som teplotu oleja akosi!), ale druhý pokus už bol super. Mne vyšlo z tejto dávky 13 menších guličiek.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Angiebakes, 10.11.2013
Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty
SUROVINY
120 ml (teplé)mlieko
130 gsušené mlieko
25 ghladká múka
30 g (rozpustené)maslo
1 KLkypriaci prášok Dr. Oetker
1/2 KLmletý kardamón
6 g (mleté)mandle
6 g (mleté) môžeme vynechaťpistácie
Sirup:
250 gkryštálový cukor
210 mlvoda
1 KLmletý kardamón
5 ml (ak nemáme tak vynecháme)ružová voa
- Najprv si pripravíme sirup - do menšieho hrnca nalejeme vodu, cukor, kardamon a ružovú vodu. Premiešame a necháme zovrieť, potom odstavíme.
- V mise zmiešame sušené mlieko, múku, kardamon a kypriaci prášok.
- Primiešame mleté mandle a pistácie a nakoniec prilejeme teplé mlieko a maslo.
- Vypracujeme cesto a necháme odpočinúť na pol hodinu (potom sa bude oveľa lepšie formovať).
- Veľkú panvicu naplníme cca 1 litrom oleja, necháme pomaličky zohriať.
- Z cesta formuje malé guličky (pri vyprážaní sa zväčšia) a keď je už olej jemne horúci, uložíme guličky do panvice na cca 5 min, pokiaľ nezačnú plávať na oleji.
- Potom zvýšime teplotu a vyprážame ich do zlatista.
- Vyberieme na papierový obrúsok a necháme troška vychladnúť.
- Uložíme ich do hrnca so sirupom a necháme zohriať na miernom ohni cca 5 minút aby guličky dobre vsali sirup.
- Podávame ešte teplé.
KOMENTÁRE K RECEPTU