NajRecept.sk Fondánová hmota
Fondánová hmota
Recept Fondánová hmota
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
figovnik    ·   21.11.2013

Fondánová hmota

Možno aj Vy ste si už všimli, že v obchodoch sa už dá kúpiť fondánová hmota hotová a to od Dr. Oetkera. Tak som si aj ja myslela, že si ju predsa nemusím vyrábať, ale si to uľahčím a kúpim hotovú. Bohužiaľ, toto nevyšlo, nakoľko táto masa je asi skôr určená na poťahovanie torty, modelovanie figúriek a iné. Práve preto asi nereagovala najlepšie na to keď som ju zohriala, zhustla, vytvorili sa v nej hrčky a nedalo sa s ňou pracovať. Spravila som si z neho dopredu aj viac, keďže chystám aj viac tekutých alkoholových reptov, no k tomuto na jednu formu vystačí aj 1/4 z receptu. Takže recept na tú dobrú ( ktorú potrebujeme v tomto prípade ) fondánovú masu.

Suroviny
250 g
kryštálový cukor
150 g (áno gramov, takto je to aj v pôvodnom recepte, a je to celkom jednoduché odmerať)
voda
50 g (hroznový cukor - dostane v lekárni a myslím, že aj inde)
glukóza
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cukor a vodu dám do hrnca a začnem zohrievať, hneď môžem pridať aj glukózu.

  2. S lyžičkou (nie s vareškou), celý čas miešam. Potrebujem dosiahnúť 115 °C, čo si kontrolujem s teplomerom !!! Pri takejto teplote je sirup takmer priezračný.

  3. Potom dám dole z ohňa a snažím sa vychladiť hmotu na 40 °C, dosiahnem to neustálym miešaním, prípadne môžem hrniec položiť do misy so studenou vodou.

  4. Pri chladnutí sa hmota bude meniť na bielu a bude sa čím ďalej, tým ťažšie miešať.

  5. Hmotu máme potom hotovú a môžeme si ju dať do uzatvárateľnej misky.

    V pôvodnom recepte sa píše, že vzhľadom na to, že hmota obsahuje len, vodu a cukor, tak by zrejme mohla mať aj dosť vysokú trvanlivosť, podľa môjho názoru to nenaťahujme viac ako na 2-3 mesiace…A vlastne za toľko ju aj do praliniek aj minieme, aspoň ja určite :)

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár