Fotorecept | Čokoládovo-malinová torta

Fotorecept | Čokoládovo-malinová torta

Pridal: Spinava kuchyna je s, 19.11.2013

Kategorie: Torty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Nie som veľmi na torty. Nemám rada ťažké maslové krémy, marcipán. Ale priateľ zbožňuje koláče s plnkou, torty a podobné záležitosti, a keďže sa blížia jeho meniny, tak som sa rozhodla jednu tortu upiecť. A táto chutí aj mne :) Tortu som piekla prvýkrát, no napriek tomu sa mi vydarila (teda priateľ si pochvaľuje :)). Hoci nie som na torty, ako som už spomínala, s touto som sa skutočne vyhrala a maznala. Asi preto, lebo som ju robila s láskou z lásky pre moju lásku :) Korpus a polevu (resp.vonkajší krém) som robila podľa receptu z časopisu F.O.O.D a náplň som si sama vymyslela tak, aby chutila aj mne. Korpus vám odporúčam upiecť deň vopred, pretože musí úplne vychladnúť predtým než ho naplníte.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 19.11.2013

Kategorie: Torty

SUROVINY

115 gmaslo
200 gčokoláda na varenie
1,5 dlvoda
275 g (použila som cukor Muscovado, ten dodal korpusu skutočne dobrú a zaujímavú chuť)krupicový cukor
2 ksvajce
350 ghladká múka
2 KLprášok do pečiva
1 KLsóda bikarbóna
na vymazanie formymaslo
na vysypanie formymúka

Plnka:

(33 ) 500 ml%šľahačková smotana
2 balenia (použila som Vanilkový cukor Organic z Tesca, je to trstinový cukor s pravou vanilkou)vanilkový cukor
200 -300 g (keďže je jeseň tak som použila mrazené, ale samozrejme, že môžete použiť čerstvé) maliny

Zdobenie:

250 mlšľahačková smotana 33 %
200 gčokoláda na varenie
1 PLrum
100 gčokoláda na varenie
papier na pečenie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Korpus
  1. Do hrnca dáme maslo, na kocky nalámanú čokoládu a vodu a zohrievame na miernom plameni pokiaľ sa čokoláda nerozpustí.
  2. Odstavíme, vmiešame cukor (ešte do teplej zmesi).
  3. Do vlažnej zmesi (ale stále tekutej) vmiešame žĺtka, múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
  4. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (do bielok dajte štipku soli, takto sa vám sneh určite podarí) a zapracujeme do cesta.
  5. Vlejeme hmotu do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút (priebežne si cesto kontrolujte špáradlom, ale rúru neotvárajte prvých 20 minút).
Plnka
  1. Maliny (rozmrazené, odkvapkané) rozmixujte ponorným mixérom.
  2. V druhej miske vyšľahajte smotanu s vanilkovým cukrom, urobte si tuhšiu šľahačku, pretože keď pridáte maliny trošku zredne.
  3. Primiešajte maliny a opäť premiešajte.
Zloženie torty
  1. Rozrežte ho na tri rovnaké časti.
  2. Spodný korpus dajte na misu alebo tácku, na ktorej to budete servirovať, pretože ked ho naplníte už s ním nebudete hýbať.
  3. Na korpus nasaďte bočnú stenu z formy (tá zabezpečí tvar torty).
  4. Náplň si rozdeľte na dve časti, jednu dajte na spodnú časť a priklopte druhou vrstvou korpusu.
  5. Takto dajte plnku aj na druhú vrstvu korpusu a priklopte posledným dielom korpusu.
  6. Dajte do chladničky chladiť na 3 hodiny.
Zdobenie
  1. Najprv si pripravíme čokoládové ozdoby, samozrejme môžete urobiť aj obyčajné hoblinky, ale ja som sa trošku hrala :).
  2. Odstrihneme si papier na pečenie (cca 20 cm) a poriadne ho porkváme, rozložíme a zas pokrváme a tak nám na ňom vzniknú pekné vzory.
  3. Do hrnca dáme nalámanú čokoládu (100 g) a na miernom plameni zohrievame a hneď ako je čokoláda roztopená zoberieme hrniec z ohňa rýchlo párkrát premiešame, opäť dáme na oheň, trošku zohrejeme a zas stiahneme z ohňa a rýchlo miešame, takto to urobíme ešte raz (nie je to temperovanie v pravom zmysle slova, ale keďže nemám teplomer tak som to urobila po svojom).
  4. Čokoládu potom vylejeme na pripravený papier a rozotrieme.
  5. Ak chceme môžme si tam urobiť aj nejaké vzory (ja som spravila srdiečko).
  6. Necháme vychladnúť, dáme do chladničky a po stuhnutí nalámeme.
Vonkajší krém
  1. Do hrnca dáme smotanu, 200 g čokolády a pomaly zahrievame.
  2. Keď je čokoláda rozpustená pridáme lyžicu rumu, krátko prehrejeme a odstavíme.
  3. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme krém.
  4. Tortu vyberte z chladničky a rovnomerne ju natrite z vonkajšej strany, ozdobte čokoládovými ozdobami a malinami.
  5. Dajte chladiť ešte na 1 hodinu. A potom si pochutnávajte :-)
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť