Fotorecept | Čokoládovo-malinová torta

Pridal: Spinava kuchyna je s, 19.11.2013
Kategorie: Torty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Nie som veľmi na torty. Nemám rada ťažké maslové krémy, marcipán. Ale priateľ zbožňuje koláče s plnkou, torty a podobné záležitosti, a keďže sa blížia jeho meniny, tak som sa rozhodla jednu tortu upiecť. A táto chutí aj mne :) Tortu som piekla prvýkrát, no napriek tomu sa mi vydarila (teda priateľ si pochvaľuje :)). Hoci nie som na torty, ako som už spomínala, s touto som sa skutočne vyhrala a maznala. Asi preto, lebo som ju robila s láskou z lásky pre moju lásku :) Korpus a polevu (resp.vonkajší krém) som robila podľa receptu z časopisu F.O.O.D a náplň som si sama vymyslela tak, aby chutila aj mne. Korpus vám odporúčam upiecť deň vopred, pretože musí úplne vychladnúť predtým než ho naplníte.
Pridal: Spinava kuchyna je s, 19.11.2013
Kategorie: Torty
SUROVINY
Plnka:
Zdobenie:
- Do hrnca dáme maslo, na kocky nalámanú čokoládu a vodu a zohrievame na miernom plameni pokiaľ sa čokoláda nerozpustí.
- Odstavíme, vmiešame cukor (ešte do teplej zmesi).
- Do vlažnej zmesi (ale stále tekutej) vmiešame žĺtka, múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (do bielok dajte štipku soli, takto sa vám sneh určite podarí) a zapracujeme do cesta.
- Vlejeme hmotu do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút (priebežne si cesto kontrolujte špáradlom, ale rúru neotvárajte prvých 20 minút).
- Maliny (rozmrazené, odkvapkané) rozmixujte ponorným mixérom.
- V druhej miske vyšľahajte smotanu s vanilkovým cukrom, urobte si tuhšiu šľahačku, pretože keď pridáte maliny trošku zredne.
- Primiešajte maliny a opäť premiešajte.
- Spodný korpus dajte na misu alebo tácku, na ktorej to budete servirovať, pretože ked ho naplníte už s ním nebudete hýbať.
- Takto dajte plnku aj na druhú vrstvu korpusu a priklopte posledným dielom korpusu.
- Dajte do chladničky chladiť na 3 hodiny.
- Najprv si pripravíme čokoládové ozdoby, samozrejme môžete urobiť aj obyčajné hoblinky, ale ja som sa trošku hrala :).
- Odstrihneme si papier na pečenie (cca 20 cm) a poriadne ho porkváme, rozložíme a zas pokrváme a tak nám na ňom vzniknú pekné vzory.
- Do hrnca dáme nalámanú čokoládu (100 g) a na miernom plameni zohrievame a hneď ako je čokoláda roztopená zoberieme hrniec z ohňa rýchlo párkrát premiešame, opäť dáme na oheň, trošku zohrejeme a zas stiahneme z ohňa a rýchlo miešame, takto to urobíme ešte raz (nie je to temperovanie v pravom zmysle slova, ale keďže nemám teplomer tak som to urobila po svojom).
- Čokoládu potom vylejeme na pripravený papier a rozotrieme.
- Ak chceme môžme si tam urobiť aj nejaké vzory (ja som spravila srdiečko).
- Do hrnca dáme smotanu, 200 g čokolády a pomaly zahrievame.
- Keď je čokoláda rozpustená pridáme lyžicu rumu, krátko prehrejeme a odstavíme.
- Necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme krém.
- Tortu vyberte z chladničky a rovnomerne ju natrite z vonkajšej strany, ozdobte čokoládovými ozdobami a malinami.
- Dajte chladiť ešte na 1 hodinu. A potom si pochutnávajte :-)