Najlepšia čokoládová torta
Keď má byť torta naozaj čokoládová, len kakao nestačí. Každý kúsok sa len rozplýva na jazyku!
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
200 gtmavá čokoláda 70 %
200 g (nakrájané na kúsky) + na vymazanie formymaslo
1 PLinstantná káva
170 ghladká múka
1 KLprášok do pečiva
1/4 KLsóda
200 gprírodný cukor muscovado
200 gprírodný krupicový cukor
25 g (alebo tzv. cukrárskeho kakaa)tmavé kakao holandského typu
75 ml (5 PL)cmar
strúhaná alebo hoblinky na ozdobučokoláda
3 ksvajce
Poleva:
200 g (kvalitná) nalámaná tmavá čokoláda
150 mlsmotana na šľahanie
2 PLprírodný krupicový cukor
- Kruhovú tortovú formu s odnímateľným dnom vymastite a dno vyložte papierom na pečenie.
- Rúru predhrejte na 160 °C, teplovzdušnú na 140 ° C.
- Čokoládu nalámte do kastrólika, pridajte maslo a kávu, rozpustenú v 120 ml vriacej vody.
- Prehrievajte, až sa čokoláda a maslo rozpustí, ale nezahrievajte príliš.
- Medzitým premiešajte v mise múku, prášok, sódu, cukor a kakao tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- V inej miske zmiešajte vajcia s cmarom.
- Rozpustenú čokoládu a vaječnú zmes premiešajte s múkou, aby vznikla hladká, polotekutá zmes.
- Vlejte do formy a pečte približne hodinu a pol. Praskliny na povrchu nevadia-zakryje ich poleva.
- Korpus nechajte vychladnúť (trochu klesne), vyklopte na drôtenú podložku.
- Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežte na tri diely.
- Čokoládu na polevu dajte do misky.
- V kastróliku zohrejte smotanu s cukrom k bodu varu, prelejte cez čokoládu a premiešajte dohladka.
- Trochou polevy spojte diely korpusu, zvyškom tortu prelejte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožom.
- Ozdobte nastrúhanou čokoládou alebo hoblinkami, nastrúhanými z chladného kúsku čokolády škrabkou na zeleninu.
- V chlade vydrží torta vláčna a šťavnatá tri až štyri dni.
KOMENTÁRE K RECEPTU