Mini tekvičky z kysnutého cesta

Recept Mini tekvičky z kysnutého cesta

Pridal: adkas-tastyfood, 30.10.2013

Kategorie: Dezerty, Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Verím, že ak vyskúšate, nebudete sklamaní. Vrele doporučujem tieto mini tekvičky :-) Tomuto receptu sa naozaj veľmi teším. Okrem toho že tekvičky z kysnutého cesta pravdepodobne vyvolajú úsmev na tvári Vašich najbližších, pre ktorých ich s láskou upečiete, sú aj chuťovo výborné. Cesto je veľmi chutné a mäkké aj na druhý deň. Tieto tekvicu pripomínajúce koláčiky môžete konzumovať iba tak, alebo na raňajky s maslom a džemom, ale aj ako žemličky k nejakej polievke. Základom je dobre vypracované kysnuté cesto, ktoré je trochu redšie ako zvyknem robiť ale napriek tomu sa s ním celkom dobre pracovalo. Ostatné je už iba hračka. Keďže som nedostala tekvicové pyré v konzerve, tak som si ho vyrobila doma sama. Nie je to nič náročné, podrobnejšie v postupe. Tekvicu som doma nikdy nepiekla ale z detstva si pamätám, ako moja starká vždy mala v záhrade okrem bežnej tekvice aj tekvicu na pečenie a veru bola to skvelá lakocinka. Použila som maslovú tekvicu - butternut squash, ktorá je sladšia ako Hokaido tekvica - tá sa hodí skôr na varenie. Keďže som nemala odhad, koľko tej tekvice treba upiecť, tak sa mi zvýšilo veľa tekvicového pyré a urobila som ešte jednu tekvicovú tortu.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 30.10.2013

Kategorie: Dezerty, Pečivo

SUROVINY

Cesto:

750 g (5 šálok)polohrubá múka
180 ml (3/4 šálky)mlieko
250 ml (1 šálka)tekvicové pyré
60 ml (1/3 šálky)hnedý cukor
60 ml (1/3 šálky)biely cukor
100 gmaslo
1 ksvajce
1 KLsoľ
zopár - pekanové alebo vlašské na stonkyorechy

Kvások:

60 mlkokosové mlieko
14 g (2 sáčky)sušené droždie
1 KLcukor

Na potretie:

1 ks (pred pečením)vajce
50 g - rozpustené (po upečení)maslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ

Najskôr si pripravíme pyré z tekvice. Pyré si môžete pripraviť aj deň vopred. Ak si pripravíte väčšie množstvo, kľudne si ho môžete nadávkovať do sáčkov a uskladniť v mrazničke. V prípade potreby použijeme rozmrazené pyré. 

  1. Tekvicu umyjeme, osušíme a rozpolíme. 

  2. Lyžicou vyberieme jadierka a uložíme na plech. 

     

  3. Pod tekvicu môžeme dať papier na pečenie. 

  4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme do mäkka. Trvá to zhruba 50 - 60 minút. 

  5. Po upečení tekvicu necháme vychladnúť. Šupka sa pekne oddeľuje. 

  6. Dužinu dáme do misky a ponorným mixérom dobre rozmixujeme. 

     

  7. Pyré je hotové :-) 

Cesto 

  1. Mlieko, cukry a maslo za stáleho miešania zahrievame, kým sa cukor a maslo rozpustí. 

     

  2. Dáme bokom vychladiť. 

  3. Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. 

  4. Keď sa maslové mlieko ochladí, pridáme ho k pyré a miešame kým sa hmoty spoja.

     

  5. Pridáme nakysnuté droždie, premiešame, pridáme vajce, premiešame. 

     

  6. Nakoniec vmiešame varechou aj preosiatú, osolenú múku. 

     

  7. Miešame s varechou a keď cesto začne hustnúť, tak preložíme do mixéra a vypracujeme hladké, pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misky. 

     

    Môžeme miesiť aj ručne. 

     

  8. Ak by sa nám cesto príliš lepilo, pridáme máličko múky. 

  9. Vymiesené cesto preložíme do olejom potretej misky a prikryjeme čistou utierkou. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť zhruba 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem. 

  10. Nakysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na dve polovice. 

  11. Každú polovicu pokrájame na 15 rovnakých kúskov. Ja som pokrájala len na 10, ale doporučujem menšie kúsky, krajšie vyniknú koláčiky. 

  12. Spracujeme do malých bochníkov. 

  13. Bochníky ostrým nožom narežeme na 8 rovnakých častí, ale dávame pozor, aby sme stred neprerezali. 

     

  14. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. 

  15. Urobíme malým prstom alebo opačným koncom varechy malú dierku a necháme ešte približne 30 minút podkysnúť. 

     

  16. Opäť dierku zatlačíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 12 minút, kým chytia ľahko zlatú farbu. Zbytočne ich nevysušujte. 

     

  17. Po vybratí koláčikov z rúry potrieme roztopeným maslom (dostanú pekný lesk a krásne voňajú po masle), z narezaných jadierok orechov napicháme stonky a necháme úplne vychladnúť na papieri. 

     

     

    Ak dávame z plechu dole ešte teplé koláčiky, môže sa stať, že sem-tam kúsok zo spodu ostane na papieri. 

     

    Možno by bolo vhodné pred pečením potrieť papier tenkou vrstvou oleja. Závisí to tiež aj od kvality papiera na pečenie. 

     

     

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť