Hustý fazuľový guláš

Recept Hustý fazuľový guláš

Pridal: Spinava kuchyna je s, 10.10.2013

Kategorie: Strukoviny, Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Pri slove guláš sa každému pred očami vynorí hŕba mäsa. Samozrejme, že aj ja si rada pochutím na pravom guláši, ale mám rada aj jeho bezmäsitú obmenu.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 10.10.2013

Kategorie: Strukoviny, Polievky

SUROVINY

2 veľko kusycibuľa
3 strúčikycesnak
lečo
vopred namočená fazuľa
1 KLmletá sladká paprika
ak nechcete guláš pikantný môžete ju vynechať, kúpite ju od Maďarov na trhupikantná gulášová pasta
1 KL (kúpite napr. v Marks & Spencer)údená paprika
3 ks + 1 ks na zahustenie zemiaky
6 litrovvoda
ja som použila domácu bravčovú masť, ale samozrejme môžte použiť slnečnicový olejbravčová masť
soľ
mleté čierne korenie
tá v guláší nesmie chýbať!majoránka

Halušky:

1 ksvajce
polohrubá múka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ

Fazuľu namočíme na noc, namočením sa skracujeme doba prípravy, vodu z fazule pred pridaním do hrnca zlejeme a tým čiastočne zabránime nepríjemnému nafukovaniu.

  1. Do hrnca dáme masť príp. olej, keď je rozohriata tak pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú pomaly smažíme do mäkka.

  2. Keď je z cibule takmer kaša, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a hneď ako nám zavonia, pridáme pikantnú gulášovú pastu (podľa chuti, ja som pridala 1 polievkovú lyžicu a guláš bol dosť pikantný), sladkú aj údenú papriku, premiešame.

  3. Chvíľu smažíme (dáme pozor aby nám paprika nezhorela), pridáme lečo, prikryjeme a dusíme asi 15 minút.

  4. Keď je všetko podusené pridáme vodu a namočenú fazuľu. Zatiaľ nesolíme! (fazuľa by sa nám neuvarila).

  5. Keď je fazuľa takmer uvarená, tak pridáme na kocky nakrájané zemiaky a guláš osolíme.

  6. Kým sa nám zemiaky varia, v miske si pripravíme halušky:

  7. K vajíčku postupne prisypávame polohrubú múku až kým sa nám nevytvorí elastické cesto, stále trocha lepivé (nerobte ho príliš husté, lebo halušky budú ako guma).

  8. Do vriacej polievky cez sitko nahádžeme halušky (ak nemáme sitko na halušky tak ich môžme vykrajovať čajovou lyžičkou).

  9. Varíme kým sú halušky mäkké.

  10. Guláš nakoniec okoreníme, ak je to potrebné aj osolíme prípadne pridáme viac pikantnej pasty, nastrúhame zemiak a necháme prejsť varom.

  11. Keď guláš odstavíme prisypeme asi dve čajové lyžičky majoránky.

  12. Podávame s chlebíkom (najlepšie domácim :))

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť