NajRecept.sk Strukoviny Hustý fazuľový guláš
Hustý fazuľový guláš
Recept Hustý fazuľový guláš
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   10.10.2013

Hustý fazuľový guláš

Pri slove guláš sa každému pred očami vynorí hŕba mäsa. Samozrejme, že aj ja si rada pochutím na pravom guláši, ale mám rada aj jeho bezmäsitú obmenu.

Suroviny
2 veľko kusy
cibuľa
3 strúčiky
cesnak
lečo
vopred namočená
fazuľa
1 KL
mletá sladká paprika
ak nechcete guláš pikantný môžete ju vynechať, kúpite ju od Maďarov na trhu
pikantná gulášová pasta
1 KL (kúpite napr. v Marks & Spencer)
údená paprika
3 ks + 1 ks na zahustenie
zemiaky
6 litrov
voda
ja som použila domácu bravčovú masť, ale samozrejme môžte použiť slnečnicový olej
bravčová masť
soľ
mleté čierne korenie
tá v guláší nesmie chýbať!
majoránka

Halušky:

1 ks
vajce
polohrubá múka
Postup receptu
Vytlačiť

Fazuľu namočíme na noc, namočením sa skracujeme doba prípravy, vodu z fazule pred pridaním do hrnca zlejeme a tým čiastočne zabránime nepríjemnému nafukovaniu.

  1. Do hrnca dáme masť príp. olej, keď je rozohriata tak pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú pomaly smažíme do mäkka.

  2. Keď je z cibule takmer kaša, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a hneď ako nám zavonia, pridáme pikantnú gulášovú pastu (podľa chuti, ja som pridala 1 polievkovú lyžicu a guláš bol dosť pikantný), sladkú aj údenú papriku, premiešame.

  3. Chvíľu smažíme (dáme pozor aby nám paprika nezhorela), pridáme lečo, prikryjeme a dusíme asi 15 minút.

  4. Keď je všetko podusené pridáme vodu a namočenú fazuľu. Zatiaľ nesolíme! (fazuľa by sa nám neuvarila).

  5. Keď je fazuľa takmer uvarená, tak pridáme na kocky nakrájané zemiaky a guláš osolíme.

  6. Kým sa nám zemiaky varia, v miske si pripravíme halušky:

  7. K vajíčku postupne prisypávame polohrubú múku až kým sa nám nevytvorí elastické cesto, stále trocha lepivé (nerobte ho príliš husté, lebo halušky budú ako guma).

  8. Do vriacej polievky cez sitko nahádžeme halušky (ak nemáme sitko na halušky tak ich môžme vykrajovať čajovou lyžičkou).

  9. Varíme kým sú halušky mäkké.

  10. Guláš nakoniec okoreníme, ak je to potrebné aj osolíme prípadne pridáme viac pikantnej pasty, nastrúhame zemiak a necháme prejsť varom.

  11. Keď guláš odstavíme prisypeme asi dve čajové lyžičky majoránky.

  12. Podávame s chlebíkom (najlepšie domácim :))

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár