Francúzska brioška

Recept Francúzska brioška

Pridal: Spinava kuchyna je s, 20.10.2013

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vyčarujte si doma francúzsku atmosféru. Stačí ak sa na chvíľu zastavíte, zabudnete na celý svet a vychutnáte si briošku! Brioche je typické francúzske pečivo, ktoré má úžasnú maslovú chuť. Jej príprava vám "zožerie" trochu viac času, ale výsledok stojí za to! Briošku som piekla prvýkrát, tak som mala malú dušičku či sa mi podarí. A podarila sa! Všetkým ju odporúčam na raňajky s maslom, džemom a kakavkom. :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 20.10.2013

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

250 ghladká pšeničná múka
3/4 KLsoľ
30 gtrstinový cukor
1 PLsušené droždie
60 ml (vlažné)mlieko
2 ksvajce
100 gmaslo
štipka (na potretie) soľ
1 ks (na potretie) vajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. V miske si zmiešame múku, soľ a cukor.
  2. V druhej (väčšej) miske si rozmiešame droždie v mlieku a pridáme vyšľahané vajíčka.
  3. Do mokrých ingrediencíí pridáme pripravenú suchú zmes.
  4. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré je stále trochu lepivé.
  5. Prikryjeme ho a po 10 minútach ho rýchlo premiesime. Opäť prikryjeme.
  6. Tento krok (teda 10 minútové odpočívanie a miesenie zopakujeme ešte dvakrát).
  7. Po tejto zdĺhavej procedúre pridáme do cesta maslo nakrájané na kúsky (vyberte si ho skôr z chladničky aby sa vám s ním dobre pracovalo) a miesime až kým maslo úplne nezapracujeme do cesta.
  8. Prikryjeme a po 10 minútach opäť premiesime.
  9. Cesto prikryjeme fóliou a dáme odpočívať do chladničky na 1 hodinu.
  10. Cesto po vybratí z chladničky vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na tri rovnaké časti.
  11. Z každej vytvarujeme guľku.
  12. Guľky poukladáme veďla seba do obdĺžnikovej formy na chlieb, prikryjeme a necháme kysnúť ešte asi 45 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  13. Rúru si predhrejeme na 200 °C, na spodok dáme misku prípadne plech.
  14. Keď je cesto pekne nakysnuté potrieme ho rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli a vrch každej guľky nastrihneme nožnicami.
  15. Briošku vložíme do vyhriatej rúry, na plech nalejeme pohár vody a pečieme asi 20 minút, kým brioška nechytí peknú farbu a po poklopaní nepočujeme dutý zvuk.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť