Domáca údená klobása

Pridal: S varechou v ruke, 18.10.2013
Kategorie: Bravčové mäso, Mäso
Nahraj fotku a pochváľ sa
Musím povedať, že dobrá klobása vôbec nie je zlá :) Myslím, že receptov na klobásu nie je málo, ale pridám aj ten svoj a samozrejme aj zopár dôležitých detailov, ktoré robia z klobásy dobrú klobásu.
Pridal: S varechou v ruke, 18.10.2013
Kategorie: Bravčové mäso, Mäso
SUROVINY
Všetky koreniny sú na 10 kg mäsa, na čierne mleté korenie som nezabudol, ja ho nedávam, ale vašej fantázii sa medze nekladú :)
Mäso som zomlel, dôležité je, že bôčik na hrubšie (8mm) ako stehno (4mm), to preto, aby dostala klobása charakter, ale hlavne štruktúru, zrnitosť.
Pred plnením zmes necháme aspoň dve hodinky pri izbovej teplote, aby sa mäso trošku uvoľnilo.
Bravčové črevá dôkladne prepláchneme a aspoň polhodinku ich necháme namočené v studenej vode s prelisovaným strúčikom cesnaku.
Naplnené klobásy popicháme ihlou, aby z nich vyšiel vzduch a dôležité je, aby mali klobásy rovnakú dĺžku, jednoduchšie sa potom vešajú do udiarne.
- Vyúdenú klobásu musíme nechať odležať a presušiť v studenej a dobre vetranej komore.
A čo povedať na záver ? no predsa...dobrú chuť :)