NajRecept.sk Mäso Bravčové mäso Domáca údená klobása
Domáca údená klobása
Recept Domáca údená klobása
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
S varechou v ruke    ·   18.10.2013

Domáca údená klobása

Musím povedať, že dobrá klobása vôbec nie je zlá :) Myslím, že receptov na klobásu nie je málo, ale pridám aj ten svoj a samozrejme aj zopár dôležitých detailov, ktoré robia z klobásy dobrú klobásu.

Suroviny
6,5 kg (alebo pliecko; časť mäsa môžete nahradiť divinou, prípadne hovädzím)
bravčové stehno
3,5 kg (pekne prerastený)
bravčový bôčik
18 - 20 dkg
soľ
10 dkg (Ak máte kvalitnú domácu papriku, tak máte úspech zaručený :)
paprika sladká
2 dkg
paprika pálivá
2 dkg
mletá rasca
5 dkg
cesnak
0,5 l
studená voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Všetky koreniny sú na 10 kg mäsa, na čierne mleté korenie som nezabudol,  ja ho nedávam,  ale vašej fantázii sa medze nekladú :)

  2. Mäso som zomlel,  dôležité je, že bôčik na hrubšie (8mm) ako stehno (4mm),  to preto, aby dostala klobása charakter, ale hlavne štruktúru, zrnitosť.

  3. Najskôr som mäso premiešal s prelisovaným cesnakom a potom som do neho zapracoval všetky koreniny a vodu, tú preto, aby sa  koreniny s mäsom lepšie previazali.

  4. Celú zmes niekoľkokrát dôkladne premiešame a dáme odležať do chladu na pár hodín, ja som nechal asi 16 hodín.

  5. Pred plnením zmes necháme aspoň dve hodinky pri izbovej teplote, aby sa mäso  trošku uvoľnilo.

  6. Bravčové črevá dôkladne prepláchneme a aspoň polhodinku ich necháme namočené v studenej vode s prelisovaným strúčikom cesnaku.

  7. Naplnené klobásy popicháme ihlou, aby z nich vyšiel vzduch a dôležité je, aby mali klobásy rovnakú dĺžku, jednoduchšie sa potom vešajú do udiarne.

  8. Údime na tvrdom dreve a musíme dať pozor, aby sa v udiarni neupiekli :) takže skôr na studenom dyme.

  9. Vyúdenú klobásu musíme nechať odležať a presušiť v studenej a dobre vetranej komore.

A čo povedať na záver ? no predsa...dobrú chuť :)

 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár