Pečienka má svojich zástancov aj odporcov. Ja patrím do tej prvej skupiny. Pečienka je však jediná vnútornosť, ktorú som ochotná zjesť a aj pripraviť. Je to však taká jednoduchá vec na prípravu a pritom je naozaj chutná. Tentokrát som ju vylepšila tým, že som vymenila ryžu, ako klasickú prílohu, za ražné noky. Chuťový zážitok bol dvojnásobný.
Pečienku si dobre očistíme a nakrájame (na kocky, pásiky...).
V hrnci si rozpustíme bravčovú masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú smažíme dozlatista.
Potom k nej pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme asi minútu a prihodíme pečienku.
Keď sa pečienka "zatiahne" (chytí farbu) tak ju poprášime paprikou, pridáme rascu a mleté korenie, podlejeme troškou vody, prikryjeme a dusíme do mäkka na miernom plameni. (ak je potrebné tak pridáme vodu, ktorá sa počas dusenia vyparuje).
Keď je pečienka mäkká, odstavíme ju a osolíme podľa chuti.
Ňoki:
Ražnú múku zmiešame spolu s vriacim mliekom, osolíme a vypracujeme cesto.
Z cesta potom čajovou lyžičkou vykrajujeme halušky, ktoré hádžeme do vriacej osolenej vody.
Keď sú halušky uvarené tak ich scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Halušky na miernom ohni pražíme kým chytia peknú zlatistú farbu a schrumkatievajú.
Pečienku podávame s opraženými nokmi a nejakou kyslou prílohou (napríklad kyslé uhorky či zavarená cvikla).
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu