Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou

Recept Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou

Pridal: Spinava kuchyna je s, 20.10.2013

Kategorie: Dezerty, Zdravé recepty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Cvikla, pomaranč a čokoláda. Skvelá trojka, ktorá sa k sebe hodí nie len po gurmánskej stránke. Všetky tieto tri skvelé suroviny sú prospešné aj pre naše zdravie. Cvikla znižujúca hladinu cholesterolu v krvi zároveň úspešne udržiava náš krvný tlak na uzde podobne ako čokoláda, ktorá chráni naše srdce pred infarktom. Týchto dvoch bojovníkov proti srdcovo-cievnym ochoreniam skvele dopĺňa pomaranč bohatý na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré sú viac ako prospešné pre naše zdravie. Tak teda hor sa do zdravého pečenia!

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 20.10.2013

Kategorie: Dezerty, Zdravé recepty

SUROVINY

250 g (najemno nastrúhaná)cvikla
5 ksvajce
100 gpohánková múka
100 gtrstinový cukor
štipkapomleté klinčeky
štipkasoľ
1 PLrum
1/2 KLkypriaci prášok
30 gkakao
200 gmandle mleté

Cviklovo-pomarančový sirup

šťava z cvikle
z 1/2 kspomarančová šťava
1 PL (kopcovitá)trstinový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Cviklový koláč:
  1. Cviklu si najemno nastrúhame a vytlačíme z nej šťavu, avšak nie všetku, tak aby v nej ostalo trocha vlhkosti. Šťavu odložíme nabok.

  2. Oddelíme si žĺtka od bielkov.

  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  4. K žĺtkom pridáme cukor, mletý klinček, štipku soli a lyžicu rumu a všetko to vyšľaháme do nadýchanej peny.

  5. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. Túto sypkú zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkom a dobre premiešame.

  6. Následne pridáme nastrúhanú cviklu, postrúhané mandle a sneh.

  7. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  8. Pečieme pri 170 °C približne 35 - 40 minút, kým je cesto dobre upečené (spravíme test so špajdľou).

Kým sa nám koláč pečie pripravíme si potrebné ingrediencie na sirup a záverečné zdobenie koláča:

Cviklovo-pomarančový sirup

  1. Do hrnca precedíme vytlačenú šťavu z cvikly a pridáme šťavu z polky pomaranča. Sirup začneme robiť až keď koláč bude upečený, potrebujeme ho teplý.

  2. Medzitým si ešte nastrúhame čokoládu.

  3. Keď je koláč hotový, vyberieme ho z rúry.

  4. Hrniec s pripravenou šťavou dáme variť, pridáme kopcovitú lyžicu trstinového cukru a na miernom plameni varíme asi 2 minúty.

  5. Sirup odstavíme, koláč popicháme nožom (nebojte sa, spravte do neho toľko dierok koľko sa doňho zmestí :D) a sirup vylejeme na koláč.

  6. Počkáme kým nám úplne vsiakne (môžme mu pomôcť a dobre ho rozotrieme, otáčame plechom).

  7. Keď nám sirup vsiakne tak koláč posypeme strúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť