Hladkú múku rozmiešame s polohrubou múkou, pridáme varené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vypracujeme cesto.
Cesto rozvaľkáme na múkou vysypanej doske.
Rozvaľkané cesto si pokrájame na štvorce a do stredu dáme slivkový lekvár. Pirohy preložíme a cesto okolo lekváru popritláčame.
Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno.
Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdu na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, dáme do misy a hneď polejeme rozpusteným maslom.
Podáme ešte teplé, takéto sú výborné. Môžeme si ich posýpať kryštálovým cukrom a trocha posoliť :)
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu