Voňavá Vianočka

Recept Voňavá Vianočka

Pridal: Bistro 69, 28.9.2013

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

SUROVINY

50 dkgpolohrubá múka
soľ
18 dkgmaslo
štipkamuškátový oriešok
10 dkgpráškový cukor
3 ksžĺtok
1 balenievanilkový cukor
1 ks ( na potretie)vajce
hrsť (vopred namočené v rume)hroznienka
hrsť (nasekané)mandle

Kvások:

droždie5 dkg
1 PLcukor
1 PLmúka
250 ml (vlažné)mlieko

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Múku so štipkou soli zmiešame s vykysnutým kváskom, pridáme ostatné prísady a vypracujeme najprv vareškou, potom rukami hustejšie cesto.

  2. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.

  3. Potom cesto rozdelíme na 9 dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky a splietame ich po štyroch, troch a dvoch vrkočov. Z nich zložíme vianočku a ešte necháme ½ hodiny kysnúť.

  4. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a prizdobíme mandľami a vložíme do vyhriatej rúry. Vianočku pečieme 25 minút pri 200 ºC.

  5. Špajdľou vyskúšame, či je upečená. Ak na drievku nezostane cesto, je upečená. Necháme ju vychladnúť.

  6. Môžeme ju pocukrovať a podávame ako sviatočné raňajky.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť