Muffiny sa u nás veľmi neujali. Dôvodov je viacero, počínajúc „originál americkými“ receptami, ktorých výsledok je horší ako naše bábovky, končiac nutnosťou kupovania papierových košíčkov, ktoré nedržia tvar ani v trojici, a preto si k nim treba dokúpiť jednoúčelový plech s jamkami, samozrejme z teflonu, ktorý nejde do umývačky, alebo investovať do silikonových košíčkov. Ani jeden z menovaných materiálov si moje sympatie nezískal. Ale samotná myšlienka malých jednoporcových bábovičiek má lákala. Piecť sa totiž dá vo všeličom. V šálkach, malých pohárikoch aj v mištičkách. Stačí ich vytrieť rozpusteným maslom, vysypať múkou, a po vyklopení upečených dobrot naskladať do umývačky (aj ručne to ide veľmi ľahko a rýchlo). Mám zmes šálok na espresso, pohárikov „poldecákov“.
Bielky vyšľaháme do polotuha, pridáme soľ, citrónovú šťavu a polovicu odváženého cukru a došľaháme na tuhú penu.
Žĺtky, zmäknuté maslo a zvyšný cukor vyšľaháme zvlášť a pridáme tvaroh. Pokiaľ je s hrudkami, môžeme ho pred tým pretrieť cez sito alebo premiešať tyčovým mixérom, prípadne premixovať, aby bol jemnejší.
Do zmesi pridáme štvrtinu bielkovej peny, premiešame (cesto takto trochu zriedime), a zbytok bielkov zľahka zamiešame striedavo s múkou premiešanou s práškom do pečiva.
Dvoma lyžicami plníme poháriky do dvoch tretín. Rýchlejšie a čistejšie je ale naplniť cestom igelitové vrecúško, odstrihnúť mu rožtek a plniť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 165 °C do ružova. Či hnedooranžova? Aj okrová by v tom mohla vystupovať. Tak jednoducho do upečenia.
Vyklopíme z formičiek čo najskôr na mriežku, aby nezvlhli.
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu