NajRecept.sk Dezerty Muffiny a Cupcakes Tvarohové bábovečky
Tvarohové bábovečky
Recept Tvarohové bábovečky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   13.9.2013

Tvarohové bábovečky

Muffiny sa u nás veľmi neujali. Dôvodov je viacero, počínajúc „originál americkými“ receptami, ktorých výsledok je horší ako naše bábovky, končiac nutnosťou kupovania papierových košíčkov, ktoré nedržia tvar ani v trojici, a preto si k nim treba dokúpiť jednoúčelový plech s jamkami, samozrejme z teflonu, ktorý nejde do umývačky, alebo investovať do silikonových košíčkov. Ani jeden z menovaných materiálov si moje sympatie nezískal. Ale samotná myšlienka malých jednoporcových bábovičiek má lákala. Piecť sa totiž dá vo všeličom. V šálkach, malých pohárikoch aj v mištičkách. Stačí ich vytrieť rozpusteným maslom, vysypať múkou, a po vyklopení upečených dobrot naskladať do umývačky (aj ručne to ide veľmi ľahko a rýchlo). Mám zmes šálok na espresso, pohárikov „poldecákov“.

Suroviny
6 ks
bielok
4 ks
žĺtok
350 g
tvaroh
250 g
cukor s vanilkou
220 g
hrubá múka
170 g
maslo
štipka
soľ
1/2 KL
prášok do pečiva
1 PL
citrónová šťava
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Bielky vyšľaháme do polotuha, pridáme soľ, citrónovú šťavu a polovicu odváženého cukru a došľaháme na tuhú penu.

  2. Žĺtky, zmäknuté maslo a zvyšný cukor vyšľaháme zvlášť a pridáme tvaroh. Pokiaľ je s hrudkami, môžeme ho pred tým pretrieť cez sito alebo premiešať tyčovým mixérom, prípadne premixovať, aby bol jemnejší.

  3. Do zmesi pridáme štvrtinu bielkovej peny, premiešame (cesto takto trochu zriedime), a zbytok bielkov zľahka zamiešame striedavo s múkou premiešanou s práškom do pečiva.

  4. Dvoma lyžicami plníme poháriky do dvoch tretín. Rýchlejšie a čistejšie je ale naplniť cestom igelitové vrecúško, odstrihnúť mu rožtek a plniť.

  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 165 °C do ružova. Či hnedooranžova? Aj okrová by v tom mohla vystupovať. Tak jednoducho do upečenia.

  6. Vyklopíme z formičiek čo najskôr na mriežku, aby nezvlhli.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár