Pomaly pečené paradajky

Pomaly pečené paradajky

By 20. septembra 2013

Akú zeleninu máte najradšej? U mňa na celej čiare vedú paradajky. Potom dlho nič a ďalej v tesnom závese uhorky, papriky, mrkva, cvikla a všetko ostatné. Ale hlavne tie paradajky.

Na pečenie ich väčšinou kupujem, asi nikdy sa mi ich nepodarí vypestovať viac ako na okamžité zjedenie – buď mám malú záhradku alebo veľkú spotrebu. Samozrejme nie sú tak chutné, ako tie moje, ale pomalým pečením aj z nich dostaneme to najlepšie.

Ingredients

Instructions

  1. Z paradajok vykrojíme nejedlú časť od stopky (netuším, ako sa volá, napadá ma iba bubák), veľké nakrájame na štvrtiny, menšie iba rozpolíme a poukladáme na plech. Na začiatku sa ich možno zdá veľa, sú natlačené na seba, ale pečením sa odparí voda a zmenšia objem minimálne o polovicu.

  2. pomaly pečené paradajky

  3. Medzi ne vtlačíme olúpané strúčiky cesnaku, ideálne tak, aby sa kúpali v šťave, ktorú pustia paradajky.

  4. Osolíme, zalejeme olejom, pokladieme bylinkami a pečieme na 150°C cca tri hodiny.

  5. pomaly pečené paradajky

  6. Cesnak rozpučíme vidličkou, stonky z byliniek vyhodíme (lístky, ktoré neopadali stiahneme do paradajok) a obsah pekáča  zhrnieme do fľaštičiek.

  7. Sterilizujeme pri 80 °C 20 minút.

  8. Zvyšok z plechu povytierame dobrým chlebíkom alebo špagetami (u nás to vyhrali domáce tagliatelle a trocha parmezánu).

  9. pomaly pečené paradajky

    pomaly pečené paradajky

Niečo navyše:

- ak nemáme čas, možeme piecť pri 170-180°C asi hodinu, ale výsledok je iný – sú vodnatejšie a nemajú tak koncentrovanú chuť

- veľkých paradajok sa do pekáča vojde viac štvrtiniek ako polovičiek, inak je to jedno

- cesnak nasekaný a rozhádzaný na povrchu stmavne a vysuší sa, preto celé strúčiky a pekne až na dno. Obzvlášť pri pečení s vyššou teplotou

- ak má tymián zdrevnatené stonky, je lepšie lístky z nich stiahnuť. Mäkké stačí natrhať na menšie kúsky

- tymián sa dá nahradiť dobromysľou, tá mi na záhradke rastie skoro ako burina

 

 

Print
1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Jedna odpoveď pre Pomaly pečené paradajky

  1. elena

    stále som hľadala takýto recept na paradajky v sobotu ho spravím, lebo sa mi nechcú paradajky sušiť. ešte keby ste mali nápad ako rýchlo spracovať padané jablká, mám ich metrák, robím z nich šťavu cez paru, začala som strúhať do pohárov, ešte ich chcem sušiť, ale stále ich neubúda. dakujem elena

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *