Na podfarbenie chute koláčiku je možné šupnúť do základného cesta aj 4 lyžice silnej kávy alebo kávového likéru. Toto čokoládové soufflé sa môže a musí jesť v podstate okamžite, po vychladnutí majú koláčiky tendenciu klesať a spľasnúť. Podávať sa môže s hocičím. S vanilkovou zmrzlinou, karamelom, roztopenou čokoládou (áno, áno, ďalšou) alebo s ovocím. My sme doma zvolili trošku neobvyklú kombináciu. Ja som si k tomu dala džem s višňami v rume a moja mamina si to celé zaliala karamelovým likérom :-)
Vo vodnom kúpeli som nechala roztopiť čokoládu.
V medzičase, ako sa tam tak topila, tak som oddelila žĺtky od bielkov. Žĺtky som vyšľahala s cukrom a múkou do lahodnej peny.
Roztopenú a trochu vychladnutú čokoládu som po lyžiciach primiešavala do tejto žĺtkovej peny a nakoniec som tam pridala vyšľahaný sneh z bielkov.
Opatrne som to celé pomiešala do zamatového krému.
Vybrala som zapekacie misky z chladničky, opatrne do nich dala cesto, zaželala som mu krásny oddych a poprosila ho, aby pekne narástlo.
Pri 190 °C rúra opeká asi 20 minút alebo do takého stavu, kým nieje cesto na dotyk krásne pevné a pružné zároveň. Viem, je to ťažké, ale posnažte sa, aby ste naozaj nemuseli počas doby pečenia otvárať rúru, alebo to robili len minimálne. Veď predsa chceme krásny koláčik s čiapočkou a nie ho vystrašiť :-)
Po upečení som misky vytiahla z rúry a tešila sa ako malé decko nad tým, ako krásne soufflé narástlo.
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste