NajRecept.sk Zdravé recepty Lososová polievka
Lososová polievka
Recept Lososová polievka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   30.9.2013

Lososová polievka

Mám veľmi rada ryby, doma však túto lásku so mnou nikto nezdieľa. Pripravovať ich iba pre seba, a pre ostatných niečo iné, sa mi nechce. Ľady sa prelomili s týmto receptom , dovtedy by ma vo sne nenapadlo variť z lososa polievku, keď opečený s kyslou smotanou s kôprom a kúskom tmavého chleba sa mi zdal priam dokonalý (dokonalejší je už iba údený alebo Gravad Lax). Trošku som si recept prispôsobila a upravila k obrazu svojmu a predložila výsledok rodine. Po druhej duple bolo jasné, že nie naposledy. Napriek averzii šéfkuchárov k mrazeným rybám vyťahujem na to lososa z mrazničky. Priznám sa, že hlavne z ekonomických dôvodov, pretože čerstvé filety môžem kúpiť v nákupnom stredisku blízko pracoviska, rovnako aj lososie hlavy, ktoré by stačili na vývar, ale cenove by sa takýto obed posunul k výnimočným dalostiam. Na druhej strane by som ale ušetrila čas a rybu nakrájala na úhľadné kocky, na rozdiel od súčasnej situácie, keď filetovanie ostáva v štádiu „bolo by dobré sa to naučiť“. Obchádzam to spôsobom, pri ktorom budú asi profesionálnym kuchárom vlasy vstávať (ešte že sú poväčšine holohlaví), a moje kocky lososa sú kockami iba preto, že som ich tak pomenovala. Údaj o počte porcií mi v tomto prípade robí trochu starosti, pretože obyčajne neostane iba pri jenom tanieri na osobu, takže povedzme, že toto je na cca 8 tanierov

Suroviny

Vývar:

1200 - 1400 g
losos
1 stredne veľký kus
cibuľa
4 guličky
nové korenie
10 guličiek
čierne korenie
2 KL
soľ
voda

Polievka:

20 g
maslo
2 PL
olivový olej
200 g (očistená na tenké kolieska nakrájaná)
mrkva
600 g (očistené na kocky nakrájané)
zemiaky
2 - 3 stonky
stonkový zeler
10 cm
pór
250 ml
smotana na šľahanie
kôpor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Rozmrazeného lososa prekrojíme na 3 časti, aby sa nám pohodlne vošli do hrnca.

  2. Zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, pridáme cibuľu nakrojenú do kríža (alebo rozštvrtenú), bobkový list, korenie a soľ a privedieme k varu.

  3. Varíme asi 10 minút a kúsky lososa vyberieme.

  4. Z takto uvarených ide koža a kosti krásne dole a pritom nie sú vysušené, ani sa nerozpadávajú na prvočinitele. Pomáham si príborovým nožom, najskôr zlúpnem kožu a oškrabem všetko, čo nechcem jesť – tmavé mäso, tuk i blanky, potom oddelím jednotlivé časti ružového mäsa od kostí a nalámem na kúsky.

  5. Časťou precedeného vývaru ich zalejeme aby nevyschli a všetok „odpad“ dáme naspäť do hrnca k zbytku vývaru a varíme ešte asi pol hodiny.

  6. Medzitým si pripravíme zeleninu: Nemám rada varený stonkový zeler a pór, tak ich iba rozkrojím na veľké kusy, ktoré vo finále vyberiem. Ak s tým ale problém nemáte, kľudne ich tiež nakrájajte.

  7. V kastróle zohrejeme maslo a olej a za neustáleho miešania opečieme na ňom všetku zeleninu (aj tie veľké kúsky, ktoré nebudeme jesť), zalejeme precedeným vývarom a varíme do mäkka, trvá to asi 20 minút.

  8. Pridáme obsah misky s kúskami lososa, smotanu, a opäť privedieme k varu.

  9. Vypneme, prihodíme nadrobno nasekaný kôpor a ďalej už nevaríme, iba necháme asi 5 minút odstáť. Ak treba dosolíme a môžeme podávať.

S kúskom chleba je to plnohodnotný obed a s pohárom vína skvelá večera, ktorou nepohrdnú ani tí, čo rybu veľmi nemusia. Bokom ostávajú už iba zarytí odporcovia tohto živočíčneho druhu, tým odporúčam v čase prípravy sa kuchyni celkom vyhnúť – rybí vývar svoju hlavnú ingredienciu nezaprie, aj keď samotná polievka už pekne vonia :-)

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár