Lamington

Recept Lamington

Pridal: Daniela, 21.9.2013

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Melodický cudzokrajný názov neznamená nič iné, ako notoricky známy zákusok. Ponúknu vám ho na každej svatbe, krstinách, cez Vianoce i Veľkú noc. Zdomácnel možno viac ako mrkvový koláč alebo cheesecake, aj keď nie pod svojim vlasným menom. Jeho domovom je Austrália a existuje nekonečne variácií.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Daniela, 21.9.2013

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

6 veľkých ksvajce
štipkasoľ
120 g (zmiešaný s vanilkou)kryštálový cukor
2 PLmed
180 g (preosiata)hladká múka
50 g (rozpustené)maslo
2 PLvriaca voda

Poleva:

200 g (nasekaná)horká čokoláda
60 gmaslo
200 mlmlieko
220 gpráškový cukor
3 PL kakao
200 gstrúhaný kokos

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Majitelia výkonných šľahačov vyšľahajú rovno celé vajcia (samozrejme, že bez škrupiny) s cukrom, medom a soľou na tuhú penu, zašľahajú vodu, opatrne zamiešajú rozpustené maslo a múku. Kto svojmu šľahaču neverí, oddelí žĺtky a bielky, do polovyšľahaného snehu z bielkov zašľahá cukor, med a vodu, a pokračuje kým nieje pevný a lesklý. Potom zamieša žĺtky, maslo a múku.

  2. Cesto rovnomerne rozotrieme na papierom vyložený plech a pečieme pri 175 °C do upečena – trvá to asi 20 minút. Môj plech má vnútorný rozmer 39×32 cm.

  3. Medzitým dáme do misky maslo, čokoládu a mlieko a nad kastrólikom s vriacou vodou rozpustíme.

  4. Do horúcej zmesi primiešame preosiate kakao s cukrom a rozmiešame do hladka.

  5. Plát cesta prekrojíme na polovicu a jednu časť natrieme trochou polevy.

  6. Priklopíme druhou časťou, odkrojíme okraje a nakrájame na kocky. Ideálna veľkosť je 4×4 cm, vtedy pomer čokoládovej polevy, kokosu a piškótu najlepší, ale nieje to žiadna dogma. Komu chutí viac piškót, nakrája si kocky väčšie, komu čokoláda, urobí kocky menšie (či iné geometrické útvary).

  7. Namáčanie do polevy je jednoduchšie pomocou dvoch vidličiek, ale komu neprekážajú čokoládové prsty, ide to aj rukami. Jednou obaľujeme v poleve a druhou v kokose. Radšej ich nemiešame, kokos má ostať biely a poleva bez hrudiek kokosu.



Zopár rád nakoniec:

- voda funguje v piškótovom ceste ako kypridlo – počas pečenia sa odparuje a cestou von ho nafúkne a vytvorí vzduchové bublinky. Netreba to s ňou však preháňať, maximálna dávka je jedna lyžica na jedno vajce. - pred vyložením papierom plech oláchnite vodou, papier sa k nemu prilepí a po vyklopení upečeného cesta ho netreba umývať - ak chcete, aby sa poleva vsiakla viac, uberte čokoládu a pridajte kakao, výborne vysvetľuje fungovanie pomerov Lebovitz - na nahrievanie polevy použite radšej menší kastról a väčšiu misku, mala by ho úplne prekryť, aby neunikala para. Ak miska netesní, omotajte ju dookola utierkou, para vie vyrobiť veľmi nepekné popáleniny. - milovníkom lamingtonu urobíte radosť aj „tortovou“ variáciou :-)
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť