Držková polievka

Pridal: S varechou v ruke, 22.9.2013
Kategorie: Polievky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Niekto držky miluje a niekto ich nedá do úst. Dobrá držková musí štekliť jemne pikantnou chuťou a držky sa rozplývajú na jazyku, je ako rozprávka ktorá nemá koniec.
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 22.9.2013
Kategorie: Polievky
SUROVINY
predvarené mrazenédržky
špiková kosť
bobkový list
2 - 3 ksčerstvá chilli paprika
cibuľa
masť
3 - 4 strúčikycesnak
majoránka
hladká múka
sladká mletá paprika
čierne mleté korenie
soľ
Kupujem predvarené držky, pretože s nimi nie je toľko práce ako s čerstvými, ale ani chuť sa nedá porovnať. Preto do držkovej pridávam 1-2 špikové kosti, aby bola naozajstná.
- Predvarené držky dám variť a po vôňovej kontrole, keď je všetko ako má byť, pridám špikové kosti. Keď to v poriadku nie je, vodu zlejem a pokračujem s novou.
- Potom do hrnca prihodím soľ, strúčiky nakrájaného cesnaku, bobkový list a čierne mleté korenie, neskôr aj chilli papričky, alebo feferónky.
- Držky sa varia a keď sú už takmer hotové, nakrájam si cibuľu a na poctivej bravčovej masti ju orestujem až pokiaľ je úplne sklovitá a mäkká.
- Zasypem múkou, chvíľku ju opekám.
- Pridám sladkú mletú papriku a zalejem studenou vodou.
- Keď sa múka pekne rozvarí a nie sú už hrudky, vlejem do hrnca k uvareným držkám.
- Keď všetko spolu prevrie, v dlani pomasírujem majoránku a pridám do polievky.
- Ochutnám, dochutím a keď chutí, pridám nadrobno nakrájaný cesnak.
- Držková je hotová :-) Necháme pár minút odpočinúť, nech sa držky skamarátia s cesnakom a potom podávame s čerstvým, najlepšie domácim chlebom.
KOMENTÁRE K RECEPTU