NajRecept.sk Pečivo Domáce maslové croissanty
Domáce maslové croissanty
Recept Domáce maslové croissanty
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   14.9.2013

Domáce maslové croissanty

Na začiatku bolo pár croissantov na návštevu. Dovtedy to bolo pre mňa obyčajné pečivo, hovorila som im maslové rožky a z rovnakého cesta som piekla aj šatôčky plnené tvarohom alebo džemom. Nikdy neboli mojím favoritom a ani dnes si na nich veľmi nepochutnávam, ale ukázalo sa, že to, čo považujem za obyčajnú vec, niektorí majú za veľkú a zložitú pochúťku. Mňa to učila ešte babička, nikdy sa s tým veľmi nebabrala a v mojich detských očiach sa to zdalo veľmi jednoduché. Asi preto mi chýba akýkoľvek rešpekt ku kysnutému cestu, vyrástla som s vedomím, že je to najľahšie na svete a rôzne prehrešky odpustí a zamaskuje. Aj na croissanty pozerám ako na zbytočne preceňovanú vedu, s dodržaním veľmi jednoduchého pravidla to zvládne každý. A ktoré to je? Cesto i maslo udržiavať studené - tak studené, aby maslo oddelilo jednotlivé vrstvy cesta a nevstrebalo sa celé doňho – vznikla by obyčajná buchta. Ako teda na to?

Suroviny

Cesto:

300 g
mlieko
500 g
hladká múka
30 g
maslo
1 ks
vajce
1 KL
soľ
1 KL
instantné droždie

Na vyvaľovanie:

250 g (obsah tuku min. 82
)%maslo
na podsypávanie
múka
1 ks (rozšľahané na potretieň
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
  1. V mise rozmiešame 500g preosiatej múky s droždím, soľou a cukrom, prilejeme studené mlieko, rozpustené maslo, rozšľahané vajce a krátko premiesime. Túto prácu môžeme s kľudom zveriť pekárni alebo robotu, pozor však na prílišné vymiesenie. Aby sa cesto neskôr dobre vaľkalo, nesmie sa z múky uvoľniť príliš veľa lepku, nemiesime teda dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť na misu, ako je to zvykom pri všetkých ostatných druhoch kysnutého cesta, ale prácu ukončíme v momente, keď sa všetko spojí a vytvorí kompaktný mäkký kus cesta.

  2. Ak je cesto priveľmi riedke, môžeme pridať trochu múky. Presné množstvo sa žiaľ nedá striktne určiť, múky majú rôzny obsah lepku a absorbujú rôzne množstvá tekutín. Časom každý sám príde na to, či mu vyhovuje mäkšie cesto, alebo tuhšie.

  3. Cesto odložíme do misy, prikryjeme fóliou (alebo dáme do väčšieho igelitového vrecka) a odložíme do chladničky na približne 12 hodín. Neuškodí mu ani ostať tam aj dva dni. Počas kysnutia zdvojnásobí objem, je treba s tým počítať pri výbere nádoby/vrecúška.

  4. Kocku dobre vychladeného masla podsypeme a posypeme múkou a pobúchame valčekom, čím ho roztlačíme na obdĺžnik. Ten sa už dá ľahko vyvaľkať na oveľa vačšiu plochu. Čím väčšia sa podarí, tým lepšie, ale prestaňte hneď, ako sa začne trhať. Ak sa maslo búchaním neroztiahne, nechajte ho minútku v kľude, máličko zmäkne a pôjde to. Nezabudnite dostatočne podsypávať, veľmi ľahko sa lepí na dosku aj valček. Roztrhané časti opatrne zlepte.

  5. Vychladené cesto rozvaľkáme na veľkosť o cca jednu tretinu vačšiu ako je maslový plát a ďalej postupujeme podľa prvej série fotiek.

  6. Poskladané cesto necháme krátko odpočinúť a rozvaľkáme na tenkú placku. Ak sa nedarí, chvíľu ešte počkáme, ono to pôjde.

  7. Nakrájame trojuholníky, základňu narežeme a zbytky cesta zabalíme do stredu rožkov. Jednak budú bacuľatejšie a jednak nemusíme vôbec nič vyhadzovať. Pri stáčaní naťahujeme cíp – podarí sa tak viac otáčok a rožteky budú bacuľatejšie.

  8. Potom už len nechať trochu vykysnúť, potrieť rozšľahaným vajíčkom a upiecť.

  9. V mojej rúre s horúcim vzduchom na 190°C a máme hotovo.

Ešte zopár rád: - po prvom skladaní môžeme cesto zabaliť, odložiť do chladničky a pokračovať neskôr, kľudne aj ďalší deň. Tiež môžeme v prekladaní pokračovať, ak máme dosť trpezlivosti, času a nestepujú nám za chrbtom nedočkaví hladoši - podľa ohlasov je najväčší problém vaľkanie masla. Ak sa nedarí, dajte ho medzi dve múkou vysypané fólie a skúste takto. Alebo maslo premieste s trochou múky a potom vaľkajte. Ak jej nedáte veľa, nebude to vadiť - pracujte rýchlo, ak medzi prekladaním riešim hádku medzi psami, zazvoní poštárka alebo sa vykecávam do telefónu, cesto radšej nechám ochladiť - instatntné droždie sa dá bez problémov nahradiť čerstvým, stačí pol kocky. V takom prípade si z trochy mlieka, múky a lyžičky cukru pripravíme kvások a až s ním zarobíme cesto - pri kysnutí je najjednoduchšie celý plech aj s rožkami strčiť do igelitového vreca – neoschnú - časť múky nahradzujem celozrnou pšeničnou alebo špaldovou, a to nielen kôli dobrému pocitu, ale získajú i na chuti - miesto zvyškov cesta do rožkov občas zabalím štvorčeky čokolády

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár