NajRecept.sk Dezerty Sušienky Domáce Cini Minies
Domáce Cini Minies
Recept Domáce Cini Minies
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   14.9.2013

Domáce Cini Minies

Puntik je náš pes – veľký a chlpatý člen rodiny, bezvýhradne milujúci, ale predsa… keď mu podávam akúkoľvek lahôdku, najprv ju ovonia a až potom po nej opatrne siahne prednými zubami. Pôsobí dojmom absolútne nedôverčivého psiska, ktoré očakáva útok ostrým zelerovým stonkom. Premýšľala, som, kde sa tá opatrnosť berie, čuch má viac ako v poriadku, a ešte než vojde do kuchyne, vie presne, čo máme na tanieri a či to stojí za pokus o žobranie. Ani podrazy vo forme horkej pilulky zabalenej v plátku salámy nemôže očakávať, keďže jediné, ktoré dostáva sú vitamíny, a tie berie ochotne aj bez maskovania. Navyše sa táto čudná nedôvera rozšírila i na ostatných členov rodiny a tak sa neraz odohráva podobný dialóg: „Ochutnaj“ „Čo to je? Vonia to ako perník, nechcem perník!“ „Veď ani nieje, ochutnaj!“ „Až keď povieš, čo to je!“ „Je to škoricové a sype sa to do mlieka“ „A ty si už ochutnala? Dá sa to jesť?“ No neodradilo by vás to? Slabšie nátury asi áno, ale medzi ne nepatrím, tak sa do takýchto situácií dostávam často. Naposledy so škoricovými keksíkmi. A aj keď si pod slovom cereálie predstavím vločky či rozne ochutené guličky a vankúšiky, je to v podstate vždy o zrne. A to doma mám vždy. Stačí pridať trochu medu, cukru, škorice, masla a energie a máme domáce voňajúce chrumkavé keksíky, ktoré môžeme zaliať mliekom, alebo ich maškrtiť len tak.

Suroviny
340 g
pšeničná celozrnná múka
70 g (zmäknuté)
maslo
120 g
kyslá smotana
2 PL
med
2 KL
škorica
1 KL
sóda

Toping:

2 KL
škorica
2 PL
cukor krupica
3 PL (rozpustené)
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Všetky suroviny na cesto okrem smotany premiešame (najjednoduchšie v robote) – vytvorí sa hrudkovitá hmota.

  2. Pridáme smotanu a vymiesime do kompaktnej hmoty. Nechápe aspoň 30 minút odpočinúť v chladničke.

  3. Rozdelíme na 3 časti a rozvaľkáme čo najtenšie. Okraje orežeme.

  4. Plech pokropíme vodou a vyložíme papierom na pečenie (tak tam bude dobre držať a nebude sa šmýkať), cesto naň prenesieme pomocou valčeka, potrieme maslom, husto popicháme vidličkou, posypeme škoricovým cukrom, a kolieskom na pizzu nakrájeme na štvorčeky o hrane 1,5 cm.

  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 °C asi 20 minút. Cesto je dosť tmavé a nieje preto na ňom vidieť zhnednutie, zato pripálenú chuť je potom veľmi dobre cítiť. Nenechajte sa preto oklamať a vyberte ich včas.

  6. Hneď po vytiahnutí z rúry sú mäkké, ale chladnutím skrehnú. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, inak zvlhnú a stratia svoju chrumkavosť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár