NajRecept.sk Chuťovky Domáca tortilla
Domáca tortilla
Recept Domáca tortilla
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   20.9.2013

Domáca tortilla

Máte radi tortillu? Sama o sebe žiadny zázrak, jednoduchá múčna placka, upečená nasucho, v regáloch obchodov ponúkaná medzi exotickými potravinami za nekresťanské peniaze. Je to škoda, pretože vďaka neutrálnej chuti sa z nej dá pripraviť množstvo rýchlych plnohodnotných jedál, ako stvorených pre vyhladnutú rodinu vyčerpanú niekoľkohodinovým blúdením lesom (alebo blúdením nákupnými strediskami…). Väčšina tortíl ponúkaných v marketoch je z múky, iba výnimočne sa dajú zohnať kukuričné, tým viac cena prekvapuje. V zložení je múka, voda, tuk, soľ a zopár éčok, ktoré zabezpečia, aby balíček mohol bez újmy ležať v regále aj pol roka a zďaleka cene nezodpovedá. Niekoľkokrát som skúšala upiecť si ich doma, ale obyčajne boli tvrdé a nedali sa ani prehnúť, zatočiť už vôbec nie. Posledné pokusy ale dopadli viac ako dobre, dokonca čerstvo upečená placka už nebola bez chuti, a ako bonus – minimum éčok. Niečo chémie tam predsa len ostalo, v recepte sú totiž dve strategické suroviny – kypriaci prášok a bravčová masť. Obe spolu sa postarajú, aby placky boli mäkké, ak to pravda nepokazíme málo teplou panvicou, na ktorej ich vysušíme do tvrdosti taniera na frisbee. Postup je veľmi jednoduchý, ale zaberá dosť času, jedna dávka trvá necelú hodinku aj so zohrievaním panvice, ale na prvýkrát to môže byť aj dlhšie.

Suroviny
300 g
hladká múka
200 g
voda
70 g (ideálna je masť a v núdzi olej)
tuk
1 KL
soľ
1/2 KL
prášok do pečiva
Postup receptu
Vytlačiť
      1. V múke rozmiešame soľ a kypriaci prášok, pridáme tuk a vodu a vymiesime mäkké cesto. Časť pšeničnej múky môžeme nahradiť hladkou kukuričnou múkou, približne tretinu hmotnosti, viac nie, chýbal by nám lepok, ktorý drží cesto pokope.Tiež vody budeme musieť pridať, kukurica ju nasáva viac. Tortilly ale získajú krajšiu farbu a zaujímavejšiu chuť, preto pokiaľ ju mám doma, tak ju vždy pridám (nerobme si ale ilúzie, že takto dostaneme kukuričné tortilly, na tie potrebujeme úplne inú múku a bez špeciálneho lisu urobiť nejdú).
      2. Vymiesené cesto rozdelíme na 10 častí a z každého postupne vyvaľkáme koleso o veľkosti dna panvice.
      3. Pečiem na oceľovej, hodí sa aj liatinová, v horšom aj teflónová (voči teflonu mám výhrady, ale nebojte, nemám v pláne ich vnucovať), piecť totiž budeme na sucho. Teplotu si každý musí doladiť sám, na mojej varnej doske je to stupeň 5,5.Placky by sa nemali piecť prirýchlo ani pridlho, čierne fliačky tiež niesú žiadúce. Upečené ukladáme na seba a prikrývame utierkou alebo fóliou.Zabalené vydržia v chladničke 2 dni, v mrazničke aj 2 mesiace.
      4. A čo s pripravenými tortillami? Vyskúšajte napríklad Domácu Quesadillu
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár