NajRecept.sk Dezerty Sušienky Celozrnné sušienky
Celozrnné sušienky
Recept Celozrnné sušienky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   14.9.2013

Celozrnné sušienky

Nebudem tajiť, že rada varím a pečiem, no a tomu v tomto duchu dostávam darčeky. Pred časom to bol mlynček na obilie, ktorý mimochodom melie mak rýchlosťou o akej sa mi nesnívalo. Škoda, že zhruba v tom čase klesol u nás dopyt po makovníkoch… Vôňa čerstvo namletej celozrnnej múky je úžasná, nedá sa porovnať s čerstvo otvoreným balíčkom múky z obchodu. Pečením sa rozdiely ešte znásobia. Primiešavam ju do cesta na chlieb, rožky, sušienky, piškóty a koláče. Jednoducho všade. Dnes to sú sušienky, ktoré okrem toho, že urobia radosť chuťovým pohárikom, potešia aj telo.

Suroviny

Cesto:

250 g
hladká múka
250 g
celozrnná pšeničná múka
1 ks
vajce
2 ks
žĺtok
150 g
maslo
3 PL
kyslá smotana
100 g
cukor s vanilkou
štipka
soľ
prášok do pečiva

Plnka:

džem
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Ručne – maslo nakrájame na kocky, odoberieme trocha múky a zbytok v mise premiešame s ostatnými surovinami. Vyklopíme na vál a prehnetieme do kompaktnej hmoty, podsypávame odobratou můkou. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto rukami veľmi nezohrialo a tiež aby sa neuvoľnilo priveľa lepku z múky. Sušienky potom budú krehkejšie.

  2. Robot – nakrájené maslo a ostatné suroviny dáme do misy a nástavcom na trené cestá, prípadne sekacími nožmi necháme spracovať.

  3. Hotové zabalíme do fólie a necháme hodinku odpočinúť v chladničke.

  4. Po častiach vyvaľkáme na cca 2 mm, vykrajujeme kolieska a pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C. Hotové zlepujeme džemom, a ak sa niekomu zdajú málo sladké, môže pocukrovať.

  5. Kto má razítko na pirohy, na polovicu koliesok pridá trochu džemu, prikryje druhým a pritlačí razítko. Pri pečení sa džem nahrieva, preto je dobré povrch nastrihnúť, aby mala para kade unikať a nepotrhala cesto.

Niečo navyše: - použila som múku z červenej pšenice z Opobchodu – veľmi sympatický, netradičný internetový obchod s možnosťou samostatného odberu. Chutí viac orieškovo ako klasická pšenica, ja výborná nielen v sladkom pečive, ale aj v chlebe a rožkoch. - najlepšie sušienky sú, ak cesto spracujeme po hodine odpočinku. Vtedy sú krehké a chutia najviac. Môžu ale ostať v chladničke aj 2 dni, len cesto, a následne aj sušienky, budú gumovitejšie. - cukor s vanilkou si pripravíme ľahko – nastriháme vanilkový struk do mixéra, zasypeme cca 200 g kryštálového cukru a rozmixujeme. Z toho môjho len vysypem jemnú svetlosivú, voňavú zmes do dózy a uzavriem, z menej výkonných bude asi treba preosiaťa a väčšie kúsky s trochou cukru ešte niekoľkokrát rozmixovať.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár